Güncelleme Tarihi:
Mehmet ÇINAR / ANTALYA, (DHA) - BURDUR Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan koruyucu hekimliğin yeterince uygulanmaması, aşılama yapılmaması, beslenme ve barınak şartlarının olumsuzluğu nedeniyle geçen yıl Türkiye genelinde 1 milyon buzağı ölümü gerçekleştiğini söyledi. Özcan, aşılama ve koruyucu hekimlik bilincinin küçük ve orta ölçekli işletmeler başta olmak üzere ülke geneline yaygınlaştırılması halinde canlı hayvan ithalatının önüne geçileceğini savundu.
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (TDSYB) Genel Başkanlığı'na aday olan Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kamil Özcan koruyucu hekimliğin yeterince uygulanmaması, aşılama yapılmaması, beslenme ve barınak şartlarının olumsuzluğu, annesiyle aynı yerde kalma gibi nedenlerle Türkiye'de her yıl ciddi ölçüde buzağı ölümü gerçekleştiğine dikkati çekti. Türkiye'de büyük işletmeler dışında koruyucu hekimliğin uygulanmadığını belirten Kamil Özcan, TDSYB Genel Başkanı seçilmesi durumunda, en önemli projelerden birinin bu olduğunu kaydetti. Kamil Özcan, "Aşılama yapılarak süt miktarının artmasını sağlayacağız. Bununla birlikte aşı çalışmasıyla hastalıklar giderilecek ve iki doğum aralığı kısaltılacak. Bu yolla Türkiye'de var olan 6 milyon buzağı sayısının 8 milyona çıkmasına gayret edeceğiz" dedi.
'HAYVAN İTHALATI ÖNLENİR'
Türkiye'de özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu illeri başta olmak üzere Türkiye'de 2016 yılında 1 milyon buzağının öldüğünü dile getiren Özcan şöyle konuştu:
"Koruyucu hekimliğin yeterince uygulanmaması, aşılama yapılmaması, beslenme, barınak şartlarının olumsuzluğu, annesiyle aynı yerde kalma gibi nedenlerle buzağı ölümleri meydana geliyor. Koruyucu hekimliğin devreye girmesiyle buzağı ölümleri ortadan kalkacaktır. Bir taraftan hayvan ithal edebilmek için çabalarken, bir taraftan da ortaya çıkan buzağı ölümleri ciddi bir boyuta ulaştı. Bu da dışa bağımlılığı artırıyor. Koruyucu hekimlikle hayvan ithalatını önleriz."
FOTOĞRAFLI