SESSİZ DOSTLARIMIZ İÇİN GÖZLER YASADA

Güncelleme Tarihi:

SESSİZ DOSTLARIMIZ İÇİN GÖZLER YASADA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2018 10:13

Hayvan haklarıyla ilgili daha fazla cezai yaptırım içeren bir düzenlemenin hızla yürürlüğe girmesi yönünde atılan adım hayvanseverleri sevindirirken, hayvan hakları açısından bir dizi öneri de gündeme geldi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın Hayvan Hakları Yasası’nın bir an önce çıkarılması talebi hayvanseverlere umut verdi. Hayvan haklarına ilişkin taslağa göre işkence yapan, öldürenlere 4 aydan başlamak üzere 4.5 yıla kadar hapis verilebilecek. Nesli yok olma tehlikesi altında olan hayvanları öldürenler 7 yıla kadar, hayvanları dövüştürenler de 2 aydan 2 yıla kadar hapse mahkûm edilecek. Sahipli hayvana karşı işlenen suçlar sahibinin şikâyetine, sahipsiz hayvanlara işlenen suçlar ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın savcılığa başvurusuna bağlanacak.

SESSİZ DOSTLARIMIZ İÇİN GÖZLER YASADA

KATİLE AYRIM YAPILMASIN

Sokak hayvanlarına ceza uygulanmasını ve mevcut yaptırımların artırılmasını çok önemli bir adım olarak değerlendiren Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, yasa kapsamına alınması gereken konularla ilgili şu önerilerde bulundu: “Hayvana işkence yapan ve öldürenin, bu caniliği insana yapandan bir farkı olmadığından en ağır cezalar verilmeli. Barınakların yaşam koşullarının düzeltilmesi ve çalışanların hayvan davranışları ve yakalama yöntemleri konusunda eğitimden geçirilmesi gerekir. Ayrıca hayvan haklarının gelişiminde katkısı olan hayvanseverlerle bu konuyu suistimal edenler, denetim yoluyla tespit edilerek birbirinden ayrılmalı.”

DOĞAL YAŞAMDAN KOPARILMASIN

Haberin Devamı

Hayvanat bahçeleri, yunus havuzları, sirkler gibi hayvanların doğal yaşamdan kopartılarak tutuldukları yerlerin yasaklanmasını istediklerini dile getiren Saygılı, “Uçsuz bucaksız denizde yaşayan bir canlı havuza konduğunda intihar ediyor. Artık dünyada hayvanları kafeslere tıkma uygulamaları terk edilerek yaşam parklarına dönülüyor. Antalya’da da hayvanlar için doğal yaşam alanları oluşturulmalı. Yerel yönetimler yeterli sayıda veteriner hekim istihdam etmeli. Sokak hayvanlarına bakımı, salgın hastalıklar ve hayvandan insana geçen hastalıklara karşı mücadelede buna ihtiyaç var” diye konuştu.

Haberin Devamı

BELEDİYELERLE STK’LARIN İŞBİRLİĞİ

Mevcut yasayla ilgili en büyük sıkıntının uygulama eksikliği olduğunu söyleyen Antalya Hayvan Koruma Derneği Başkanı Ebru Paraf, yeni düzenlemede açık uçlu hiçbir maddenin bırakılmaması gerektiğini belirtti. Paraf, “Mevcut kanunda ‘Belediyeler gönüllülerle işbirliği yapabilir’ deniyor. Ancak hayvanların acı çekerek ölümüne neden olan hastalıklara karşı ilaç tedavisi için belediyelerle çalışmak istediğimizde engellerle karşılaşıyoruz. Barınaklardan mama sayılarına kadar her konuda ekonomik kısıtlamalara gidildi. Ortak çözümler üretilmesi zorunlu hale gelmeli. Ocak ayında toplanacak olan İl Hayvanlar Kurulu’nda elektrikli faytonlara geçilmesinin sağlanması için çalışıyoruz. Fayton süren atlar doğal bir alanda otizmli çocukların terapisinde fayda sağlayabilir” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!