Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’nın Döşemealtı ilçesinde kazıları tamamlanan Evdirhan’da ‘Selçuklu’da han hayatı’ ve ‘Döşemealtı dokumacılığı’ temalı iki ayrı butik müze oluşturulacak. Proje kapsamında restorasyon çalışmalarının başlatılması için Antalya Valiliği ile görüşmeler gerçekleştiren kazı heyeti, kurumların işbirliğiyle proje hayata geçirilirse en büyük Selçuklu mirasının korunarak geleceğe taşınabileceğini söyledi.
İKİ BUTİK MÜZE KURULACAK
Selçuklu eseri Evdirhan’daki kazının başkanlığını yapan Prof. Dr. Nevzat Çevik, “Yapıyı ortaya çıkardık. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden İbrahim Bakır ile rölöve ve restrüksiyon çalışmalarını da yaptık. Evdirhan’daki binayı hiç değiştirmeden, sadece onararak ve koruyarak iki müzeyi içine yerleştirdik. Güzel bir kültür merkezi oluşturarak kullanılmasını sağlamak, böylece sürdürülebilir korumayı sağlamak istedik. Avlusunda kültürel etkinliklerin de yapılabileceği bir tasarım peşindeyiz. Hedefimiz bu eşsiz bölgeyi hayatın içine katabilmek” dedi.
VALİLİK’TEN BÜTÇE SÖZÜ
Çevik, Evdirhan’da yaşanan süreci şöyle anlattı: “Bölgede kazıları bitirdik. Ama henüz restorasyon çalışmaları başlamadı. Kazı sürecinde restorasyon çalışmaları için Antalya Valiliği kaynaklı 5 milyon liralık bir bütçe ayrılması planlanmıştı. Kazı heyeti olarak ziyaret ettiğimiz Vali Ersin Yazıcı’ya önceki dönemde yaptığımız çalışmaları ve süreci anlattık. Evdirhan’la ilgili çalışmalarımızı ve taleplerimizi olumlu karşılayarak bunun için 2022 yılı bütçesinden kaynak aktarılabileceğini söyledi. Müze ve diğer donatı alanları da Döşemealtı Belediyesi tarafından yapılacak.”
KORUMA KURULU’NDAN GEÇTİ
Evdirhan için hazırlanan projenin Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan geçtiğini söyleyen Çevik, “Uygulama için bir adım bekliyoruz. Antalya Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü ve Döşemealtı Belediyesi tarafından karar verilecek bir süreç var önümüzde. Projeyi tamamlamamızın üzerinden uzun zaman geçti” diye konuştu.
MUHTEŞEM ESERİ KORUYALIM
Nevzat Çevik şunları söyledi: “Tarih bir kere kazıldıktan sonra açığa çıkan eserlerin koruma altına alınması çok daha büyük bir ihtiyaç haline geliyor. Konsolidasyon yapılırsa tarihi yapı daha korunaklı oluyor. Sürdürülebilir koruma işlevlendirmeye bağlıdır. Evdirhan koruma–kullanma dengesini gözeterek doğru işlev yüklenmiş bir yapı olacak. Proje uygulanabilirse bu muhteşem eseri hem koruyacağız hem de bunu sürdüreceğiz”.
EVDİRHAN-KIRKGÖZ ROTASI
“Evdirhan, Antalya için çok yüksek tarihi değere sahip, son derece önemli bir eser. Selçuklu döneminin en büyük yapısı. Bu muhteşem yapının restore edilmesini hem yöre halkı hem de bilim insanları olarak biz istiyoruz. Bölgedeki kültür varlığının hem korunması hem de hayata katılması için bu yönde atılacak adımlar büyük önem taşıyor. Asıl amacımız Evdirhan’ın, Kırkgöz kaynaklarına uzanan bir kültür, doğa ve turizm merkezinin başlangıç çekirdeği olması. Bu sayede kalıntılar, doğa ve su kaynakları daha iyi korunur”.
ÇEVRESİNDE ANTİK KENT VAR
Evdirhan’ın etrafında Anydros Eudokias Antik Kenti’nin kalıntıları olduğunu belirten Çevik, “Aslında orada şu anda kazı yapılması yasak. Hiçbir aracın alana sokulmaması, kazma ekiplerinin de girmemesi gerekir. Tescilli ve kazılmış bir alan olduğu için çok iyi korunmalı. Traktör, kamyonet bir yana resmi prosedürlere göre oraya insan bile girmemeli. Şu anda ne durumda olduğuna ilişkin bilgim yok. Denetim ve koruma faaliyetleriyle ilgili yetki Antalya Müzesi ve Döşemealtı Belediyesi’nde” ifadelerini kullandı.