Sayıştay'ın Büyükşehir raporu

Güncelleme Tarihi:

Sayıştayın Büyükşehir raporu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2017 10:01

Sayıştay'ın Büyükşehir raporu

Haberin Devamı

 

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) - SAYIŞTAY, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 yılı denetim raporunu açıkladı. Raporda eksikliklerin yanı sıra mali rapor ve tabloların tüm önemli yönleriyle doğru, güvenilir bilgi içerdiği kaydedildi.

Sayıştay Başkanlığı, Büyükşehir Belediyesi'nde 2015 yılında yaptığı denetimlerin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Düzenlilik ve performans raporlarıyla iki başlıkta sonuçları açıklayan Sayıştay, belediyenin 2015 yılı gider bütçesinin 875 milyon lira, gelir bütçesi 800 milyon lira tahmin edilerek bütçenin 75 milyon borçlanma yoluyla denkleştirildiğini kaydetti. Sayıştay, mali rapor ve tabloların tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine vardığını kaydetti.

ŞİRKETLERİN ZARARINI FİNANSE ETTİ

Belediye şirketlerinin zararının genellikle sermaye artırımı yoluyla finanse edildiğini belirten Sayıştay, mevzuatta belediye şirketlerine sermaye artırımı yapılmasını engelleyen bir hüküm bulunmadığını vurguladı. Sayıştay raporunda belediye şirketlerinden 2014 yılı sonu itibariyle Anet'in 1 milyon 873 bin, Ekdağ 1 milyon 190 bin lira zarar ettiği, 2015 yılı sonu itibariyle de Anset'in 637 bin lira zarar ettiği kaydedildi. Sayıştay zarar eden şirketlere belediye bütçesinden aktarımlar yapıldığını belirterek, raporda şu ifadelere yer verdi:

“Şirketlerin zarar ettikleri muhasebe dönemlerini takip eden dönemlerde belediye kaynakları sermaye artırımı yoluyla şirketlere transfer yapmıştır. Sonuç itibariyle belediyelerin, ortağı olduğu belediye şirketlerine düzenli olarak sermaye aktarımında bulunması, bu şirketleri devamlı olarak kısıtlı belediye kaynaklarıyla finanse etmesi, kamu kaynaklarının verimsiz ve amaçsız kullanımına yol açmaktadır."

BELEDİYENİN GEREKÇESİNİ KABUL ETMEDİ

Büyükşehir Belediyesi Sayıştay'ın şirketlerin finanse edilmesi raporuna karşı, şirket yönetim kurullarında alınan kararlar, gerekçe raporları ve Büyükşehir Belediye Meclisi'nce alınan kararlar gereğince ortaklık oranını korumak suretiyle katıldığı yanıtını verdi. Ancak Sayıştay, gerekçeyi kabul etmediğini, bu katılımın şirketin zararlarının finansmanı olduğunun açık olduğunu kaydetti.

TÜPRAŞ'A ÖN ÖDEME YAPILMASI

Raporda belediyenin TÜPRAŞ'a asfalt bitümü alımlarında, teslimat yapılmadan ilgili firmaya kredi alınarak ön ödemeler yapıldığının tespit edildiği belirtildi. Belediye tespite şu cevabı verdi:

“TÜPRAŞ satın almalar için açılan kredilerde paranın doğrudan banka hesaplarına aktarılması uygun görülen şirketler arasındadır. TÜPRAŞ bitüm alımında peşin ödeme yapılması şartını koşmaktadır ve bu konudaki tek üreticidir."

Ancak Sayıştay, raporunda TÜPRAŞ'ın ön ödemeler yapılması gereken şirketler listesinde yer almadığını kaydederek, gelecek yıllardaki denetimlerde bu konunun takibinin yapılacağını ifade etti.

Raporda Sayıştay Mali Denetim Raporu'nun Belediye Meclisi'nde görüşülmediği de kaydedildi. Büyükşehir Belediyesi, gelecek yıllarda raporun mecliste görüşüleceğini kaydetti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!