Güncelleme Tarihi:
AVUKAT ile müvekkil arasındaki hukukî ilişki çoğu kere avukatlık sözleşmesine dayanır. Avukatlık sözleşmesi kısaca, avukatın avukatlık hizmeti vermeyi müvekkilin ise kural olarak avukatlık ücreti ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak ifade edilebilir. Peki, avukatlık hizmeti alan kişi tüketici sayılır mı?
ŞİKÂYET ÜCETSİZ OLMALI
6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile müvekkil, tüketici sıfatına haiz olmuştur. Yani avukatın duruşmalara girmemesi, dosyayı özenle takip etmemesi ayıplı bir hizmet sayılmaktadır. Avukatınızla yaşadığınız sorunu baroya şikâyet etmek istediğinizde sizden ücret isteniliyor. Oysa ki bu başvuru ücretsiz olmalı. Çünkü bu bir kamu sorunu ve hak arayışıdır. Ayrıca 6502 yasa ile bu tür uyuşmazlıklarda hiçbir ücret ödemeden hakem heyetinde hakkınızı arayabilirsiniz. (11 bin 330 TL’ye kadar olan uyuşmazlıklar)
AVUKATLAR DA SÖZLEŞME YAPMALI
Öncelikle avukat ve müvekkil arasında kesin bir sözleşme kurulmalı ve bu sözleşme olmadan hakim dosyaya bakmamalıdır. Parasal konular için de ek bir vekalet istenmelidir. Bazı avukat dostlarım ‘Her işlemde güvendiğiniz ve davanızı kazanan avukatınıza iş para tahsil etmeye gelince güvensizlik söz konusu olmamalı. Bu ahlaki olamaz’ serzenişinde bulunuyorlar.
ESKİ YASA GERİ GELMELİ
Oysaki en büyük yaşanılan sorunlardan biri de parasal konulardır. Eskiden avukatlardan para tahsil edebilmeleri için vekaletnamede ayrıca bir yetki alınırdı. Yeni kanunla avukatların vekaletnamede yazsa da yazmasa da her zaman para tahsil etmeye yetkili olduklarına karar verildi. Bize gelen şikâyetlerden en fazlası da parasal sorunlar. Bana göre eski yasanın tekrar gündeme gelmesi tüketici veya müvekkil arasındaki sorunları azaltacaktır.
TÜKETİCİ KORUNMALI
Avukatın alacağı ücret ve hakları sözleşmeye dayalı olmalıdır. Para icra dairesinde emanette kalmalı. Avukat elindeki sözleşme, makbuz ve diğer gider belgelerine dayalı olarak icra dairesinden tahsilat yapabilmeli. Müvekkil sonuçta kazansa da kaybetse de ne kadar ücret veya masrafla karşılaşacağını bilmesi gerekir. Sonuç olarak, avukat müvekkilin sorularını, ‘Hallederiz, ben ücretimi karşı taraftan alacağım gibi’ sözlerle geçiştirmemelidir.