SATICI İNSAFLIYSA O ZAMAN YAŞADINIZ

Güncelleme Tarihi:

SATICI İNSAFLIYSA O ZAMAN YAŞADINIZ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2021 10:57

Devre mülkün satımı taksitle yapılır ve taksitleri zamanında ödeyemediğinizde satıcı geri kalan satış bedelinin tamamını bir defada ödenmesini isteyebilir. Ya da sözleşmeden dönebilir. Bunun için öncelikle mülk sahibine en az 15 günlük bir süre tanımak zorunda.

Haberin Devamı

EN azından 15 gün tatil yapıp yılın yorgunluğunu atmak herkesin hakkıdır. Bazılarımız bunu yapabilmek için dişinden tırnağından artırıp biriktirdiği para ile devre mülk satın alıyor.
*
Evet, devre mülk yıllardır bir şekilde adı geçen varlığı sabit olup nasıl bir şey olduğu tam olarak kestirilemeyen ilginç bir hizmet anlayışı. Devre mülk ‘yıldat’ isimli aidat sistemine sahip.
*
Devre mülk için sizi götürüp tesisleri gezdirirler, hizmetlerini ballandıra ballandıra anlatırlar. Bir hizmet, bir ikram… Kendinizi İngiliz parasının üstündeki kraliçe Elizabeth zannedersiniz. Sonra da basarsınız imzayı. Ve gelsin ödeyemeyeceğiniz taksitler.
*
Evet, çoğunlukla devre mülkün satımı taksitle yapılır ve taksitleri zamanında ödeyemediğinizde satıcı ne yapar biliyor musunuz? Gözünüzün yaşına bakmadan vadesi gelmiş taksitlerin veya geri kalan satış bedelinin tamamını bir defada ödenmesini isteyebilir.
*
Ya da sözleşmeden dönebilir.
*
Tabii kanun bu konuda lütfedip satıcıya diyor ki “Bak sana hak verdik ama bu hakları kullanmadan önce devre mülk sahibine en az 15 günlük bir süre tanımak zorundasın.”
*
Diyelim ki satıcı vadesi gelmiş, gelmemiş tüm taksitlerinin ödenmesini talep ediyor. Bu durumda daha önce ödediğiniz taksitlerin iadesini talep etme hakkınız maalesef yok.

Haberin Devamı

Ancak eğer satıcı sözleşmeden dönerse, yani gaza gelip “Taksitin de ‘senin de canın cehenneme” derse her iki tarafta aldığını geri vermekle yükümlüdür.
*
Yani bu durumda siz güle oynaya devre mülkü iade edersiniz. Satıcıda daha önce ödediğiniz taksit bedellerinizi geri verir. Bununla birlikte satıcı sizden ayrıca devre mülkü kullandığınız için makul bir kullanım bedeli ve devre mülkü kullandığınız için değeri azalmışsa tazminatta isteyebilir.
*
Böyle bir talebi varsa sizin ‘Hukuk Usulü Mahkemeleri Kanunu, 10. Madde’ ikâmetgâhınızın olduğu Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurması gerekir. Bunun için zaman aşımı süresi ise sözleşmeyi yaptığınız tarihten itibaren 10 yıldır. Bakın iade ettiğiniz tarih değil sözleşmeyi yaptığınız tarih önemlidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!