Güncelleme Tarihi:
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) - BU yıl 53'üncü yılına girecek Uluslararası Antalya Film Festivali içinden çıkan Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV), son genel kurulunu bir okey salonunda topladı. AKSAV'ın yeniden başkanlığına getirilen Tufan Dağıstanlı, “Antalya, bu ayıbı AKSAV'a sahip çıkarak örtebilir" dedi.
AKSAV, Antalya'da 1964 yılında başlayan ve bu yıl 53'üncü yaşını kutlayacak Uluslararası Antalya Film Festivali yolculuğuna 1995 yılında dahil oldu. O yıla kadar kurumsallaşma çalışmaları devam eden festival, 1985-1988 yılları arasında Yener Ulusoy öncülüğünde kurulan Antalya Kültür Sanat Turizm Vakfı tarafından organize edildi. 1989- 1994 yılları arasında ise festival belediye meclis üyeleri, turizm kuruluşları ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerinden oluşan 'festival yürütme kurulu' adlı platform tarafından düzenlendi. 1995 yılına gelindiğinde ise Antalya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Altın Portakal Kültür ve Sanat Vakfı adıyla 52 üyeyle kurulan vakıf, Türk sinemasının en uzun soluklu festivalinin organizasyonunu üstlendi. Eylül 2002'de adını Antalya Kültür Sanat Vakfı olarak değiştiren vakıf, Antalya'nın iş, politika, medya ve kültür-sanat dünyalarının önemli isimlerinin de aralarında bulunduğu 113 kişiden oluştu.
TÜREL, AKSAV İLE ÇALIŞMAYI BIRAKTI
AKSAV, Uluslararası Antalya Film Festivali'nin yanı sıra, 1997 yılından itibaren 'Akdeniz Altın Portakal Şiir Ödülü' ve 2010 yılında başlayan Antalya Televizyon Ödülleri'ni de düzenledi. Ancak her iki organizasyon, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından Menderes Türel başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi'nin AKSAV yönetiminde yer almayacağını açıklamasıyla sona erdi. Türel yönetiminin Antalya Film Festivali'nin organizasyonun da bundan sonra AKSAV'la çalışmayacağını açıklamasıyla AKSAV önce kullandığı Antalya Kültür Merkezi'ni boşalttı. Vakıf, 1 milyon TL'nin üzerinde SGK ve vergi borçlarıyla işlevsiz hale geldi.
YÖNETİME TALİPLİ ÇIKMADI
Vakfın 26 Nisan 2014'te yapılan genel kurulunda yönetime talipli çıkmadı. Bunun üzerine Tufan Dağıstanlı başkanlığındaki mevcut yönetimin devamı yönünde karar alındı. Mayıs ayında toplanan olağanüstü genel kurula sadece 17 kişi katıldı. 10 kişinin de vekalet gönderdiği genel kurul böylece yeterli sayıya ulaştı ve toplanabildi. Olağanüstü genel kurulda vakıf yönetiminin kayyuma devredilmesi kararlaştırıldı. Ancak kayyum talebi, AKSAV'ın Büyükşehir Belediyesi'yle devam eden 5 milyon lirayı aşkın alacak davası nedeniyle kabul edilmedi.
OKEY SALONUNDA GENEL KURUL
AKSAV, 2 yıllık aranın ardından olağan genel kurulunu yeniden topladı. Daha önce Antalya Kültür Merkezi salonlarında kalabalık genel kurullar yapan AKSAV, Sinan Mahallesi'nde bir okey salonunda genel kurulunu yaptı. 22 kişiyle toplanan genel kurulda divan heyeti, Cevat Alp başkanlığında Müfit Kayacan, Fatih Ünal'dan oluştu. Konuşmaların ardından AKSAV yönetimine kimse aday olmadı. Divan, Tufan Dağıstanlı başkanlığında yönetimin devamına karar verdi.
Genel kurulun ardından açıklama yapan Dağıstanlı, AKSAV'ın belediyelerin güdümünden çıkarak bağımsız birer yapı olarak kendini var etmesi gerektiğini uzun yıllardır savunduğunu söyledi. Dağıstanlı, 2014 yerel seçimlerinin ardından Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV yönetimindeki bazı isimler arasında yaşanan çelişkilerin, AKSAV'ın bağımsız bir yapı olarak ortaya çıkmasına şans tanımadan üst üste mağduriyetler yaşamasına neden olduğunu belirtti. Dağıstanlı, “Geçmiş dönemde yönetimde bulunan arkadaşlarımız SGK, vergi, harç cezaları nedeniyle ağır bir mağduriyeti yaşıyor" dedi.
Tüm bunlara rağmen AKSAV'ın bir kısmı Yargıtay aşamasına gelmiş 5 milyon liranın üzerinde Büyükşehir Belediyesi'nden alacağı bulunduğunu aktaran Dağıstanlı, “Böylesi bir ortamda benim başkanlık yapmam beklenmesin. Bu dava süreçleri tamamlandıktan sonra AKSAV'ın yolu açık olsun. Bu vakfa sadece Büyükşehir Belediyesi değil, diğer ilçe belediyeleri de ATSO da üye. İçinde çok saygın işadamları var. Bu anlamıyla Antalya, dava süreçlerinin ardından yaşattığı bu ayıbı AKSAV'a sahip çıkarak örtebilir" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI