Güncelleme Tarihi:
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da bu yıl 7'ncisi düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı'nda (YÖREX), Türkiye'nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine 12 bin yıllık tarihi kültürünün yöresel değerleri bir araya gelecek. Sanal ortamda, tüm yöresel ürün üreticilerinin de içinde olacağı YÖREX market oluşturuluyor.
YÖREX, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin desteğiyle Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından 26-30 Ekim tarihleri arasında bu yıl 7'nci kez düzenlenecek. Antalya Expo Center'daki fuara Türkiye'nin 70 ilinden 400'ü aşkın katılım gerçekleşecek. Geçen yıl 132 bin yerli ve yabancı ziyaretçinin katıldığı YÖREX'e bu yıl ise 150 bin ziyaretçi bekleniyor.
12 BİN YILLIK TARİH
Bu toprakların insanlarının, birlikte hareket etme kültürüne sahip eşsiz bir medeniyetin insanları olduğunu belirten ATB Başkanı Ali Çandır, “Çünkü 12 bin yıllık tarihiyle eşsiz bir medeniyet hamuruna sahiptir. Türkiye, doğunun en batısıdır ve batının da en doğusu, yani doğu da biziz, batı da biziz. İyonya, Lidya, Pamfilya, Frigya, Hitit de biziz, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti de biziz" dedi.
COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN SAYISI HIZLA ARTIYOR
Türkiye'nin hemen hemen bütün şehirlerinden, bölgelerinden yöresel ürünlerin 10 bin m2 alanda ziyaretçilerle buluşacağını belirten Ali Çandır, fuar başlamadan önce Türkiye'de coğrafi işaretli ürün sayısı 100 civarındayken, bugün 189'a yükseldiğini, 234 ürünün de coğrafi işaret başvurusu yaptığı ve kabul edildiğini anlattı. Coğrafi işaretin yöresel ürünlerin hakkının ve hukukunun korunması için kalkan olduğuna işaret eden Çandır, Türkiye'de coğrafi işaret alınabilecek toplam ürün sayısının ise 2 bin 500- 3 bin civarında olduğunu dile getirdi.
AVRUPA PAZARINDA YÖRESEL ÜRÜN AVANTAJIMIZ OLMALI
Dünyada 100 milyar dolarlık, alkollü ve gazlı içecekler haricinde yöresel ürün ticareti olduğunu anlatan Ali Çandır, Türkiye'nin de bu pastadan daha çok pay alması için uluslararası alanda coğrafi işaretli ürün sayısının artırılması veya ülkelerle karşılıklı coğrafi işaretli ürünlerin tanınması yönünde anlaşmalar yapılması gerektiğini söyledi. Bu yapıldığında kısa sürede yöresel ürün ihracatında 10 milyar dolar gibi bir rakama ulaşılabileceğini kaydeden Çandır, “Çünkü AB ülkelerinde coğrafi işaretli ürünü tercih ederken yüzde 20-30 fiyat farkını peşinen kabul ediyor ve bu da ciddi döviz kazancı sağlayacaktır. İnsanlar kimyasal sorunlar nedeniyle organik ürünlere daha çok meyilli ve yöresel ürünlerde ya organik yada organiğe çok yakın olduğu için birinci derecede tercih ediliyor" dedi.
ULUSLARARASI ÖRNEKLER ANLATILACAK
Fuar kapsamında 30 ülkeden bilim adamlarının katılacağı bir sempozyumun da gerçekleştirileceğini belirten Ali Çandır, Fransa, İtalya, İspanya'dan başarı hikayelerini, peynir, zeytinyağı gibi yöresel markaların hangi evrelerden geçtiğinin üreticilerle paylaşılacağını kaydetti. Fuardan bugüne coğrafi işaretli ürün sayısı değiştiği kadar piyasadaki hareketlilik ve yaklaşımların da çok değiştiğini de belirten Çandır, “Türkiye genelinde tüm oda ve borsalarımız tarafından coğrafi işaret seferberliği başlatıldı. Sanal ortamda ürün satan sayısı elle sayılacak kadarken, şimdi binlerce. Hükümetimizin stratejik eylem planına girdi, süpermarketlerde yer zorunluluğu gibi birçok gelişme oldu" diye konuştu.
YÖREX MARKET KURULUYOR
Bu fuarda üreticilerle görüşmeler ve talep doğrultusunda direkt tüketicinin üreticiden yöresel ürünü satın alabileceği sanal bir market oluşturacağını da belirten Çandır, “Buradaki en büyük kaygı tüketicinin, 'aldığımız ürün gerçekten o ürün mü' kaygısı. Onu en azından sıfıra indirmiş olacağız. Türkiye genelinde tüm yöresel ürünlere, denetleme mekanizmasının da olduğu ve tüketicinin asla kandırılamayacağı bir sanal market ve sistemi olacak" dedi.
FOTOĞRAFLI