Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - SALI Sanayici ve İşadamları Grubu'nun (Salı Grubu) haftalık toplantısına katılan Rus - Türk İşadamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler hakkında iş adamlarına bilgi verdi.
Salı Grubu'nun haftalık toplantısı Antalya Tenis İhtisas ve Spor Kulübü'nde (ATİK) gerçekleştirildi. Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç'un başkanlığındaki toplantıya Rus - Türk İşadamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan konuk oldu. Karaaslan, Türkiye - Rusya iş ilişkileri ve geleceği konusunda üyelere bilgiler verdi. Rusya ekonomisi hakkında bilgi veren Karaaslan, Türkiye ile Rusya'nın birbirini tamamlayan iki ülke olduğunu, rakip olmadıklarını kaydetti.
İki ülke arasındaki ilişkinin Türkiye ve Antalya ekonomisine büyük etkisi olduğunu kaydeden Karaaslan, "Rus-Türk İşadamları Birliği 20. yılını kutlayacak. Ben de birliğin 4. başkanıyım. Birliğimiz, Rusya'da iş yapan herkesi barındırıyor. Çok fazla üyesi yok. Yatırımların yüzde 95'ini temsil ediyor. Yaklaşık kayıtlı 14-15 milyon dolarlık bir yatırım var. Kayıt dışı olarak yaklaşık 5 milyar dolarlık bir yatırım bulunuyor. Yapısındaki şirketler, 100 bin kişiye istihdam sağlıyor" dedi.
RUSYA- TÜRKİYE EKONOMİSİ
Rusya-Türkiye pastasının çok küçük olduğunu belirten Karaaslan, bu pastanın kimseye yetmediğini ve büyümesi gerektiğini aktardı. Rusya ekonomisinin, 2015 nominal rakamlarıyla 1,3 trilyon dolarla dünyanın en büyük 12'nci ekonomisi olduğunu anlatan Naki Karaaslan, Türkiye'nin ise 18'inci sırada yer aldığına değindi. Satın alma gücü paritesine bakıldığında ise Rusya ekonomisinin 3,6 trilyon dolarla dünyanın en büyük 6'ncı ekonomisi konumunda olduğunu Türkiye ise 15'inci sırada yer aldığını anlatan Karaaslan, "Rusya, dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerine sahip. En yüksek petrol rezervine sahip 8'inci ülke olmakla birlikte petrol üretiminde 3'üncü sırada" dedi.
Rusya'nın, 2015 yılında 340 milyar dolar ihracat ve 194 milyar dolar tutarında ithalat gerçekleştirdiğini açıklayan Karaaslan, Rusya'nın en çok ihracat yaptığı ülkelerin ise sırasıyla, Hollanda, Çin, Almanya, İtalya, Türkiye ve Beyaz Rusya olduğunu kaydetti. Karaaslan, Rusya'nın en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında Türkiye'nin ilk 10'da bile yer almadığını kaydetti.
Rusya ekonomisinin yaşadığı kriz sonrasında Rus hükümetinin, bazı programlar uygulamaya geçirdiğini dile getiren Naki Karaaslan, "Hükümet, ithal ikamesi politikalarına ağırlık vermeye başladı. Bununla tarım, uçak ve gemi yapımı, otomobil yan sanayi ve bazı diğer endüstrilerde yerli üretim desteklenmeye başlandı. Tarımda geçen yıl yüzde 3 büyüme gerçekleştirdi" dedi.
Rusya'nın Türkiye ile ilgili stratejilerinin de olduğunu ancak Türkiye'nin ise Rusya ile ilgili stratejileri olmadığından bahseden Karaaslan, Türkiye'yi ziyaret eden Rus turist sayısı 2014 yılında 4,5 milyona yaklaştığını kriz döneminde Türkiye'ye gelmeyen turistlerin genelinin iç turizme yöneldiğini de vurguladı.
Uçak krizinin ardından 2016 yılı Haziran ayından itibaren ilişkilerin yeniden kurulması ve sağlanan işbirliği ortamının kendilerine umut verdiğini anlatan Karaaslan, Türk - Rus ekonomik ilişkilerinin siyasi ilişkilere son derece duyarlı olduğunu ve istikrarın hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
Naki Karaaslan, iki ülke arasındaki ilişkinin Antalya ekonomisi açısından taşıdığı öneme değindi.
Toplantının sonunda Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, katılımından dolayı Naki Karaaslan'a teşekkür plaketi verdi.
FOTOĞRAFLI