Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - SALI Sanayici ve İşadamları Grubu'na (Salı Grubu) konuk olan Prof. Dr. Tanju Tosun, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, dünyada hiçbir ülkede uygulanmıyor. Ancak Türkiye'de parlamenter sistem de yaklaşık çeyrek asırdır tam olarak işletilmiyor" dedi.
Salı Grubu'nun haftalık olağan toplantısı, Grup Başkanı Muharrem Koç başkanlığında Antalya Tenis ve İhtisas Kulübü'nde yapıldı. 16 Nisan'daki referandum sürecinin değerlendirildiği toplantıya Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tanju Tosun ile Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Bekir Kumbul konuşmacı olarak katıldı.
BAŞKANLIK DEĞİL, ALATURKA SİSTEM
'Parlamenter ve Başkanlık Sistemine Eleştirel Bakış' adıyla düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Tanju Tosun, Türkiye'de 150 yıllık parlamenter sistem geleneği olduğunu belirterek, son 20 yılda başkanlık ve yarı başkanlık sistemlerinin gündemde olduğunu söyledi. 16 Nisan'da yapılacak oylamanın başkanlık sistemi değil, alaturka sistem olduğunu ifade eden Tosun, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, dünyada hiçbir ülkede uygulanmıyor. Ancak Türkiye'de parlamenter sistem de yaklaşık çeyrek asırdır tam olarak işletilmiyor. Bunun nedeni de ülkeyi yönetenlerin iktidar gücünü toplam tahakküm (baskı) aracı olarak kullanması" dedi.
KAYBEDEN YOK OLUYOR
Günümüz siyasetinde kazananın her şeyi kazandığını, kaybedenin de adeta yok olup gittiğini belirten Prof. Dr. Tanju Tosun, şunları söyledi:
"Bu nedenle iktidarı ele geçirenler, o gücü kaybetmemek için muhalefeti rejim düşmanı, vatan haini olarak görebiliyor. Koalisyon hükümetleri başarısız olduğu için bu sistemi dayatmaya çalışıyorlar. Türkiye siyasi kültüründe uzlaşı çok zayıf olduğu için koalisyonlar başarısız oluyor. İskandinav ülkeleri de koalisyonla yönetiliyor ve hiçbir sorun yaşamıyorlar."
Prof. Dr. Tosun, oylanacak cumhurbaşkanlığı seçim sisteminin uygulama aşamasında kesinlikle rejime dönüşeceğini savundu.
TÜRKİYE'NİN 100 YILINI ETKİLER
Başkanlık sisteminin hızlı karar almak için şart olduğunu savunanları da eleştiren Prof. Dr. Tanju Tosun, şöyle devam etti:
"Hızlı araç kaza yaptığında hasar çok daha büyük olur. Açıklanan sistemle başkana dünyanın başka hiçbir ülkesinin başkanına tanınmayan yetkiler tanınıyor. Başkan, özellikle yasama ve yargı karşısında çok güçleniyor. Başkan yardımcıları seçimle göreve gelmeyeceği için meclis, yardımcılar üzerinde etkili olamayacak. Cumhurbaşkanı yardımcılarının mecliste hesap vermeleri neredeyse imkansız. Yapılacak değişiklik, Türkiye'nin önündeki 100 yılını doğrudan etkileyecektir."
SEÇMEN OKUMADAN KARAR VERİYOR
Geçen günlerde açıklanan bir ankete göre, Türkiye'de seçmenin yarısının anayasanın ilk 4 maddesini dahi bilmediğini ortaya çıkardığını belirten Prof. Dr. Tanju Tosun, “Bir başka ankete göre de mecvcut cumhurbaşkanı aday olmasa 'evet' oylarının bir anda yüzde 9 düştüğünü gösteriyor. Yani, seçmenimiz bu kadar önemli bir konuda 18 maddeyi okuduğu için değil mevcut cumhurbaşkanını sevdiği için 'evet', sevmediği için de 'hayır' diyor" dedi.
NASIL BİR MODEL?
Prof. Dr. Tosun, Türkiye için en uygun sistemi de şöyle anlattı:
"Seçim barajının düşürüldüğü, siyasi partilerde lider hegemonyası kaldırıldığı, seçim ve siyasi partiler kanununda iyileştirmelerin yapıldığı, yargının tamamen bağımsız olmasının sağlandığı parlamenter bir sistem Türkiye için en uygun yönetim modelidir."
KUMBUL: 18 YAŞINDAKİ GENCE KIZ VERMİYORUZ
Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Bekir Kumbul da, yapılacak referandum ile ilgili şu tespitlerde bulundu:
"Yapılacak değişiklikle yasamanın elindeki yetkilerin yüzde 90'ı alınıyor ama anlamsız bir şekilde 550 olan vekil sayısı 600'e çıkıyor. Seçilme yaşının 18'e düşürülmesi tamamen popülist bir yaklaşım. Çünkü 18 yaşındaki gence kız vermeyen bir toplumuz ve yönetmesi için devleti veriyoruz. Bunun yapmalarının nedeni, 18-25 yaş arasındaki 9 milyon seçmenin oyunu alabilmek. Ben belediye başkanlığım döneminde Büyükşehir meclisinde, milletvekilliği döneminde de TBMM'de hep koalisyonlarla çalıştım ve hiçbir zararını görmedim."
FOTOĞRAFLI