Salda’ya özel yasa kalkanı

Güncelleme Tarihi:

Salda’ya özel yasa kalkanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2019 10:40

Hürriyet Akdeniz’in ısrarla gündemde tutuğu Salda Gölü, özel çevre koruma bölgesi (ÖÇK) ilan edildi. Karara göre; göl çevresel ve yapısal olarak yasa kalkanı altına alınacak. 

Haberin Devamı

SALDA’DA BETONA İZİN YOK

TÜRKİYE’nin en derin tatlı su göllerinden biri olan ve Mars’ın jeolojik yapısına benzerlik gösteren dünyadaki iki noktadan biri olarak kabul edilen Burdur Salda Gölü, özel çevre koruma bölgesi (ÖÇK) ilan edildi. Karar Resmi Gazetede yayınlandıktan hemen sonra Hürriyet’e konuşan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “Karara imza atan kurumları yürekten kutluyorum” dedi.

GÜNDEMDE TUTTUK
Başkan Ercengiz, şöyle devam etti: “Salda’nın korunması için büyük uğraşlar verdik. Yaşanan çevre sorunlarını medya aracılığıyla ilgili bakanlıklara duyurmaya çalıştık. Bugün alınan ÖÇK kararı oluşturduğumuz çevre gündeminin sonuca ulaştığını gösteriyor. Aynı kararlılığı kuruma tehdidi ile karşı karşıya olan Burdur Gölü için de göstereceğiz” dedi.
BETONA İZİN YOK
Koruma altına alınan Salda Gölü’nde yürütülecek bütün çalışmaların doğaya uyumlu olacağını kaydeden Yeşilova Belediye Başkanı Nuri Özbek, şöyle dedi: “Bugün bizim için tarihi bir gün. Çünkü Salda artık yasalarla korunacak. Bu alana hiçbir şekilde beton dökülmeyecek, yeni hiçbir inşaat izinsiz yapılamayacak.”
PLANLAMAYI BAKANLIK YAPACAK
“Ayrıca göl kıyısına araç girişi de yasaklanacak, hiçbir şekilde kıyıda konaklamaya izin verilmeyecek. Bugüne kadar imar palanlarını yerel yönetimler yapıyordu, bundan sonra bu planlamaları ilgili bakanlık yapacak. Bu sayede gölümüzü çok daha etkin biçimde koruyabileceğiz. Koruma kararını alan tüm kurumlara teşekkür ediyoruz.”
BAKAN SALDA’YI ANLATTI
CNN TÜRK’te yayınlanan Hakan Çelik ile Hafta Sonu programında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, şu bilgileri aktardı: “Salda Gölü ve çevresini özel çevre koruma bölgesi ilan ettik. Böylece oraya beton yapıların yapılmasının önüne geçtik. Bu alanları korumak zorundayız.”
HEDEF 2 MİLYON
“Salda Gölü doğa harikası bir yer. 295 metre derinliği var, en derin göllerimizden biri. Maldivler’i görürüz ne kadar güzel deriz, Salda’ya da Saldivler diyorlar. Turistlerimiz araçlarını gölün dibine kadar sokuyorlar. Çöpümüzü atarsak, etrafı kirletirsek bu göl nasıl korunacak? Burası 1-2 milyon ziyaretçiye ulaşacak ve istihdam kapısı olacak.”

BAKMADAN GEÇME!