Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin en derin tatlı su göllerinden biri olan, Mars’ın jeolojik yapısına benzerlik gösteren dünyadaki iki noktadan biri olarak kabul edilen Burdur Salda Gölü’nde yaşanan çevre kirliliği tehdidi koronavirüs salgını sonrası başlayan karantina süreci sonrası ortadan kalktı.
KUMLAR DÜZELİYOR
“Salda Gölü arınıyor” diyen Burdur Yeşilova Belediye Başkanı Mümtaz Şenel, “Geçen yıl bu zamanlar sahildeki çöpleri toplamaktan başka iş yapamazdık. Şimdi ise göl arınma sürecine girdi. Beyaz kumların kararan noktaları bile düzeldi. Keşke karantina olmadan da gölü bu şekilde koruyabilsek” dedi.
KİRLİLİĞİ ÖNLEYEMİYORDUK
Salda Gölü’nün bir dünya mirası olduğunu kaydeden Şenel, “Türkiye’nin Maldivler’i olarak anılan gölümüze dünyanın her yerinden ilgi vardı. Tabii altyapı yeterli olmayınca son dönemde göl içinde ve çevresindeki kirlilik en üst seviyeye ulaştı. Belediyemiz ve ilgili tüm kurumlar önlem almaya çalışsa da bir türlü kirliliği önleyemiyorduk” diye konuştu.
ENDEMİK TÜRLER YAŞIYOR
‘Aphanius splendens’ adlı yosun balığı, pseudophoxinus burduricus’ adlı yağ balığı, cyprinus carpio’ adlı ot balığı ve ‘oxynoemacheilus’ adlı sürüngen damah yılan balığı gibi endemik türlerin Salda Gölü’nde yaşadığını hatırlatan Şenel, şöyle devam etti: “Türkiye salgını durdurduğunda da gölümüze sahip çıkalım. Arınma süreci gölün kıyılarında insan olduğunda da devam etsin.”