Güncelleme Tarihi:
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da Konyaaltı sahiline 45 dakika uzaklıkta, 2 bin 200 rakıma sahip Saklıkent Kayak Merkezi'nde en önemli sorun olan mermer ocakları başta olmak üzere radikal kararlar alındı. Saklıkent'te mermer ocaklarının görüntü, gürültü ve çevre kirliliği önlenecek. Bölgenin turizm alanı ilan edilmesi ve ocakların kapatılması da gündemde. Vali Münir Karaloğlu, ekvatora en yakın kayak merkezi Saklıkent'in bundan sonra daha iyi olacağını kaydetti.
Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Başsavcı Ramazan Solmaz, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Konyaaltı Kaymakamı İbrahim Keklik ve kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleriyle birlikte Saklıkent Kayak Merkezi'ne çıktı. Burada Saklıkent Yapı Kooperatifi yönetimiyle birlikte Saklıkent'in elektrikten yola, güvenlikten sağlık hizmetlerine, mermer ocaklarından TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin sorunlarına kadar bütün sorunlar ele alındı.
ULUDAĞ ÖRNEĞİ
Antalya protokolunun ilgili tüm birim yetkilileriyle birlikte gerçekleştirdiği Saklıkent çıkarmasında, bundan sonra her yıl aralık ayının sonlarına doğru bu koordinasyon toplantısının geleneksel hale dönüştürülmesi ve tüm sorunların sezon öncesi değerlendirilmesi kararı alındı. Koordinasyon toplantısında Saklıkent Yapı Kooperatifi Başkanı Emin Altıner, Vali Karaloğlu ve heyete Saklıkent'in sorunlarını başlıklar halinde sundu. Saklıkent'teki sorunlar ve eksikliklerle ilgili yapılacak birçok çalışmada ise Uludağ Kayak Merkezi örnek alınacak.
KAR LASTİĞİ VE ZİNCİR ZORUNLULUĞU GELİYOR
Toplantıda, servis araçları başta olmak üzere Doyran'dan itibaren Saklıkent'e çıkacak araçlar için kar lastiği veya zincir takma zorunluluğu getirilmesi kararı alındı. İlçe Jandarma Komutanlığı'nca Doyran'da bir nokta oluşturulacak ve kış sezonunda bu noktadan itibaren kar lastiği veya zinciri bulunmayan araçların Saklıkent istikametine geçişine izin verilmeyecek. Bu yönde Valilik kararı da alınacak. Yine jandarma tarafından Saklıkent Yapı Kooperatifi'nin tahsis edeceği bir binada yaz ve kış dönemlerinde güvenlik hizmetleri verilmek üzere karakol oluşturulacak. Jandarma bünyesinde kar motorları ve araziye uygun aralarla birlikte arama kurtarma timi de kurulacak.
SAKLIKENT LEVHALARI OLUŞTURULACAK
Karayolları Bölge Müdürlüğü'nce Saklıkent yolu üzerinde ve Antalya'nın havalimanı, Kemer ve Burdur girişlerinden itibaren kayak merkezini işaret eden ve kilometrelerin de bulunduğu tıpkı Uludağ'da olduğu gibi yeni levhaların bu yıl içinde tamamlanması kararlaştırıldı. Saklıkent Kayak Merkezi yolu üzerinde ise bu levhalar her 10 kilometrede bir ve mesafeyi gösterir şekilde kahverengi renkte oluşturulacak. Sağlık İl Müdürlüğü bir sağlık merkezi oluşturacak bir doktor görevlendirecek. Ayrıca paletli ambulans ve kar motorları bulundurulacak.
MERMER KAMYONLARI YASAĞA UYMUYOR
Saklıkent Kayak Merkezi'nin uzun yıllardır en önemli sorunlarının başında gelen bozuk yol ise tamamen yenilendi. Ancak bölgedeki mermer ocaklarına ait ağır tonajlı kamyonların kullanımı nedeniyle kısa sürelerde yeniden bozulan yolla ilgili mermer ocaklarına ait kamyonların kullanımı yasak olmasına rağmen bu yasağın uygulanmadığı kaydedildi. Ayrıca Konyaaltı Belediyesi de yolun bakımı, kar küreme ve benzeri hizmetlerle ilgili sorumlu kurum olarak belirlendi. Kış sezonunda Saklıkent ile ilgili karla mücadele ekibi kurulması da kararlaştırıldı.
MERMER OCAKLARI ÇEVRE VE GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ YARATIYOR
Saklıkent'in en önemli sorun başlıklarından biri olarak dile getirilen bölgedeki mermer ocaklarının, kamyonlarıyla yolu bozmasının yanı sıra çevre, görüntü ve gürültü kirlilikleri yarattığı da anlatıldı. Bir mermer ocağının ise kooperatif evlerinin hemen tepesinde evlere kadar dayandığı ve düşen taş kütlelerinin can ve mal güvenliğini tehdit ettiği vurgulandı. Mermer ocaklarının tozunun da bölgedeki ağaçları ve tarımı etkilediği anlatıldı. Bakırlıtepe'deki dünyanın en önemli gözlem merkezlerinden TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin 300 günün üzerinde uzay gözlemleri yapılabilen çok önemli bir merkez olduğuna dikkat çekilerek, mermer ocaklarında geceleri de güçlü projektörler kullanılarak çalışılmasının gözlemleri engellediği dile getirildi.
VALİ KARALOĞLU'DAN TALİMAT
Mermer ocaklarıyla ilgili hem bilimsel gözlemler, hem kayak merkezi hem de bölgenin doğal ekolojisinin bozulmasına yönelik 2014 yılından bu yana yürütülen mücadelelerde sonuç alınamadığı yönündeki şikayetler üzerine Vali Münir Karaloğlu, bir ekip kurularak mermer ocaklarının ciddi biçimde mercek altına alınmasını istedi. Mermer ocaklarının toz bulutu çıkarmaması için sulu kesim yapma kuralını uygulamadığı ve gece ışıklandırma kurallarına uyulmadığına dikkat çekilen toplantıda, bölgenin turizm alanı ilan edilerek mermer ocaklarının durdurulabileceği gündeme getirildi.
YAPAY KAR SİSTEMİ KURULACAK
Kayak sezonunun uzatılması için Uludağ'da uygulanan yapay kar sisteminin bir benzeri de Saklıkent'e kurulacak. Saklıkent'teki otel işletmecisi tarafından yapılması kararlaştırılan bu sistem kapsamında DSİ ve ASAT'ın destekleriyle bir gölet oluşturulacak ve bu göletin suyu yapay kara dönüştürülerek kayak sezonunun uzatılması sağlanacak. Bölgedeki elektrik kesintileri sorunlarıyla ilgili de CK Akdeniz Elektrik yetkilileriyle gereken çalışmalar yürütülecek. Türk Telekom ise bölgede önemli bir sorun olan internet erişimini artırmaya yönelik yatırımları üstlenecek.
KURUMLARA 'SORUNLARI ÇÖZÜN' TALİMATI
Saklıkent'in Antalya ve Türkiye için çok önemli bir turizm değeri olduğuna dikkat çeken Vali Karaloğlu, 1970'lerde kayak merkezi olarak açılmış olmasına rağmen Antalya'nın diğer turizm dallarına yoğunlaşmasıyla ikinci-üçüncü planda kaldığını dile getirdi. Yeni Büyükşehir Yasası ile artık hem Büyükşehir hem de Konyaaltı belediyelerinin Saklıkent'in tepesine kadar hizmet götürmelerinin mümkün olduğunu anlatan Karaloğlu, “Sorunlar belli, her kurum en kısa zamanda çözebildiğini çözecek, çözemediğini de nedeniyle birlikte rapor edecek" talimatı verdi.
EKVATOR'A EN YAKIN KAYAK MERKEZİ
Saklıkent'in isminde 'saklı' kelimesi var diye buranın saklanamayacağını belirten Vali Karaloğlu, “Ne Antalya'dan ne Türkiye'den ne dünyadan ne insanlıktan artık Saklıkent'i saklama lüksümüz yok. Saklıkent artık Antalya'nın çok önemli bir değeri olacak. 45 dakikada 2 bin 200 rakımdasınız. 45 dakika sonra Konyaaltı sahilinde denize girilebildiğiniz bir şehirde kayak yapma şansınız var. Saklıkent Ekvator'a en yakın kayak merkezi ise onun hakkını vermek lazım. Bütün kurumlar gereğini yapsın" dedi.
KAYAK MERKEZLERİ YAZIN DAHA YOĞUN KULLANILIYOR
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin de bir şans olduğunu belirten Vali Karaloğlu, burada yapılan etkinliklerle çocuklar ve gençlerin katıldığını, Saklıkent'in hem yaz hem kışın kullanılabilen bir merkeze dönüşebileceğini kaydetti. Kayak merkezlerini insanların hep kışın kullandığının sanıldığını ama yazın daha yoğun bir kullanım olduğuna dikkat çeken Vali Karaloğlu, “Örneğin Uludağ'da insanların yüzde 40'ı kışın, yüzde 60'ı yazın çıkıyor. Burada yayla turizmini de geliştirebiliriz. Yazın aşağıda 40-55 derece sıcakken burada 20-25 derece sıcak daha cazip. İnşallah Saklıkent bundan öncekinden daha iyi olacak" dedi.
FOTOĞRAFLI