Güncelleme Tarihi:
SON yıllarda artan sağlıkta şiddetin önüne geçebilmek için artık hastane polislerinin yanı sıra jandarma görevlendirme dönemi başlıyor. Türkiye genelinde pilot olarak belirlenen 282 hastanede, polisiye önlemlerin artırılması kararı, aşama aşama her yerde uygulanacak. Sağlık Bakanlığı tarafından öncelikli olarak şiddetin en yoğun olduğu hastaneler seçilirken, uygulamanın ilerleyen süreçte Antalya’yı da kapsayacağı öğrenildi. Antalya Sağlık İl Müdürlüğü ve bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri son günlerde gündemden düşmeyen şiddet vakalarının nedenlerini ve beyaz kod uygulamasının işlerliğini değerlendirerek çözüm önerilerini sundu.
SORUNU ‘SEVGİ DİLİ’ ÇÖZECEK
Sağlık çalışanlarına yönelik kötü söz, uygunsuz muamele ve şiddete karşı duyarlı davranış ve sevgi dilinin önemine vurgu yapan Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, hizmet alan herkese şöyle seslendi: “Sadece hastalara yardım etmek için üstün çaba ve özveriyle çalışan tüm sağlık personeli arkadaşlarım takdiri ve saygıyı fazlasıyla hak ediyor. Antalya onlarca sağlık kurum ve kuruluşuyla hizmet veren ve çok değerli sağlık çalışanlarının sevgiyle, merhametle hizmet verdiği bir il. Burada çok nadir karşılaşıyor olsak da şiddeti kınıyoruz. Görevi başında sözlü ve fiili her türlü şiddete uğrayan arkadaşlarımıza hem hukuki hem de psikolojik desteği sağlıyoruz. Ancak temennimiz bu tür bir olayla hiç kimsenin karşılaşmaması.”
KAMU SPOTLARI HAZIRLANMALI
Şiddet vakalarının en çok görüldüğü yerler olmasına rağmen aile sağlığı merkezlerinde aile hekimi olarak çalışanlar için güvenlik uygulamasının olmamasını eleştiren Antalya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Tayyar Asrık da “Sadece polisiye önlemler alarak bu sorunun çözülmesi mümkün değil. Can alıcı sorun, hizmet için başvuranların hekimlerden suç kapsamında uygulamalar istemeleridir. Hastanın kendisi olmadan ilaç yazdırmaya gelenler, doktorun bu talebi hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle reddettiğini bilmeliler. Bu konuda kamu spotları hazırlanmalı. Son yaşanan 82 yaşındaki adamın ölümüyle sonuçlanan olayda doktor görevinin gereğini yaptığı halde görevden alındı. Sağlık Bakanlığı kamuyu bilinçlendirmediği için önemli mağduriyetler yaşanıyor” dedi.
HEKİMLERE ÇİFTE STANDART
Devlet dairelerine giren herkes x-ray cihazından geçilirken, hastaneye kolaylıkla silah bıçak gibi yaralayıcı aletlerin sokulabildiğine dikkati çeken Antalya Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Dr. Ozan Uzkut, hekimlere çifte standart uygulandığını belirterek şöyle konuştu: ”Hastanelerde güvenlik sistemleri uygulanmalı. Vali, hakim, polis gibi memurlara devlet tarafından yüksek koruma sağlanırken hekime şiddet iki kişinin kavgası olarak değerlendiriliyor. En ücra köylere kadar her yerde çalıştırılan aile hekimlerine kırmızı ve yeşil reçeteliler de dahil her ilacı yazma, sağlık ocağında yapılamayacak tespitlerin raporunu hazırlama yetkileri veriliyor. Silah zorunla istendiğinde ‘yok’ deme şansları olmuyor. Kanunların yetersizliği hastayla hekimi karşı karşıya getiriyor.”
KUTU… KUTU… KUTU…
BEYAZ KOD NEDİR?
Beyaz Kod sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek için kullanılan acil durum yönetim aracı olarak hizmet veriyor. Sağlık çalışanları şiddet olaylarına maruz kaldıklarında müdahale ve dış güvenlik gücü desteği sağlanarak, gerekli tedbirlerinin alınıyor. Bu tür olayları bildirmek için 24 saat hizmet veren 113 numaralı telefon hattı veya www.beyazkod.saglik.gov.tr adresindeki bildirim formu kullanılıyor. Eş zamanlı olarak olayın ilgili kurumun hukuk birimine ve adli mercilere intikal ettirilmesi sağlanıyor. İlgili birimlerden gelen değerlendirmeler sonucunda şiddete maruz kalan çalışanlara avukatlık hizmeti veriliyor.