Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - BÜYÜKŞEHİR Belediyesi'nin düzenlediği 'Beslenme, Bağırsak ve Nöropsikiyatrik Hastalıklar İlişkisi' konulu toplantıya katılan Uzm. Dr. Deniz Şimşek, depresyondan ve enfeksiyonlardan korunmak için sağlıklı bağırsaklara ihtiyaç olduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediyesi Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Merkezi'nin organize ettiği 'Mavi Ev Konuşmaları'nda bu hafta 'Beslenme, Bağırsak ve Nöropsikiyatrik Hastalıklar İlişkisi' ele alındı. AKM Perge Salonu'nda Prof. Dr. İsmail Tufan'ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıya Uzm. Dr. Deniz Şimşek konuşmacı olarak katıldı. Toplantıya Antalyalılar büyük ilgi gösterdi.
ENFEKSİYON VE DEPRESYON İÇİN BAĞIRSAK ÖNEMLİ
Konuşmasına bilimsel tıbbın kurucusu Hipokrat'ın 'Bütün hastalıklar bağırsakta başlar. Bağırsak hasta ise vücudun geri kısmı da hastadır' sözlerini hatırlatarak başlayan Uzm. Dr. Deniz Şimşek, günümüzde birçok insanın besin seçiminde bu sözlerin önemli rol oynadığını ifade etti. Şimşek, “Bağırsaklar, besinlerin emilimini yapıldığı yerdir ama yediğimiz besinler ne kadar sindirilmiş bu da önemlidir. Enfeksiyondan ve depresyondan korunmak için sağlıklı bağırsağa ihtiyacımız var. Bağırsağınıza iyi bakarsanız hem alzheimerden, hem de depresyondan korunuyorsunuz. Sizin sindirdiğiniz gıda aşağıya nasıl gelirse bağırsak onu almaya çalışır. Örneğin şekerle ilgili en büyük sorun budur. Şekeri yediğimiz zaman sindirimini kandida mantarları yapar. Sizin yediğiniz şekeri alkole çevirir. Aslında birçok insan şeker yerken alkolik olur. Alkol arar gibi şeker arar. Şekeri isteyen siz değilsiniz aslında kandida mantarıdır. Şekerin çok tehlikeli olduğunu bilelim örneğin magnezyum seviyenizi de düşürür, kramplara yol açar" diye konuştu.
ŞEKER VE TAHILA DİKKAT
Şeker ve tahılın zararlarından da bahseden Uzm. Dr. Şimşek, şu bilgileri verdi:
“İlk insan diyetine dönüşümüz var. Sisteme reset atmak istiyoruz, vücudumuzu gıdalarla yeniden tanıştırmak istiyoruz. Şekerden sonra ikinci tehlike tahıldır. Çünkü tahılların hepsinde gluten vardır. Tahılı yemeyi bıraktıktan sonra farkı cildinizde ve enerjinizde göreceksiniz. Özellikle tiroit bozukluğu olanlar bunu hemen fark eder. Tüm hastalıkların yüzde 80'nin de rolü olan hastalık bağırsak geçirgenliğidir. Yetişkinlerde kronik yorgunluk ve halsizlik çocuklarda ise alerji ve dikkat eksikliği olarak karşımıza çıkar. Hangi hastalık olursa olsun 3 sistemi bilmeliyiz. Birincisi ruhunuz, iki mide bağırsak sisteminiz, üç kimya ve genleriniz. Bu üç sistemi düzeltin neredeyse bütün hastalıklara yanıt alırsınız."
DİKKAT VE ENERJİ İÇİN DOPAMİN MİKTARI ÖNEMLİ
Sağlıklı bir bağırsak sisteminin yaklaşık 400 trilyon civarında virüs-bakteri-parazit havuzu içerdiğini söyleyen Uzm. Dr. Şimşek, “Bağırsağı iyi olmayanlar yeterli vitamin ve minerali olmayanlar dopamini yeteri kadar üretemiyor. Dopamin nedir, yaşamdan haz almak istiyorsanız elinizdeki dopamin miktarı çok önemli. Beynimizde yeteri kadar dopamin üretiliyorsa, biz daha çok haz alıyoruz. Dopamin ve noradrenalin dikkatten sorumludur. Vücudumuzda bunların miktarı yeteri kadar ayarlandığında, depresyona girmemiz zorlaşıyor, dikkatimiz daha iyi oluyor ve enerjimiz daha iyi oluyor. Örneğin arabada hız yapmak, risk almak, ani kararlar vermek dopamini artırır."
FOTOĞRAFLI