Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - MEMORİAL Antalya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu, sağlıklı bir insan vücudunun ağırlığının erkeklerde yüzde 60, kadınlarda ise yüzde 50'sinin sudan oluştuğunu belirterek, suyun yüzde 2 oranında azalmasının yorgunluk, dikkat eksikliği, hafızayla ilgili sorunlara neden olduğunu söyledi.
Su tüketimi; böbrekler, kalp ve karaciğer başta olmak üzere bütün organlar için hayati önem taşıyor. Vücuda yeterli miktarda su alınmaması pek çok önemli sağlık sorununun yanında yorgunluk, dikkat güçlüğü ve hafıza bozuklukları gibi durumlara yol açıyor. Memorial Antalya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu, '22 Mart Dünya Su Günü' dolayısıyla yaptığı açıklamada, düzenli su tüketiminin önemine ve suyun sağlık üzerindeki etkilerine işaret etti. Sağlıklı bir insan vücudunun ağırlığının erkeklerde yüzde 60, kadınlarda ise yüzde 50’sinin sudan oluştuğunu belirten Dr. Kadıoğlu, bu oranın yeni doğan bebekler için yüzde 70 seviyelerine kadar çıktığını ifade etti.
YORGUNLUĞUN TEMEL NEDENİ SU KAYBI
Beynin yüzde 95’i ve akciğerlerin de yüzde 90'ının su olduğunu anlatan Dr. Tülün Kadıoğlu, "Vücutta birbiri ile bağlantılı olan bütün sistemler suya ihtiyaç duyar ve yeterli su alamadığında görevlerini tam olarak yerine getiremez. Vücutta bulunan suyun yüzde 2 oranında azalması sonucu yorgunluk, dikkat eksikliği, hafızayla ilgili sorunlar ortaya çıkar. Gün boyu devam eden yorgunlukların en önemli kaynağı sıvı azalmasıdır" dedi.
BAŞKA İÇECEKLER SUYUN YERİNİ TUTMAZ
Dr. Kadıoğlu, hayati fonksiyonların sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi için yeterli miktarda suyun tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Günde 8-9 bardak veya 2-2,5 litre su tüketmenin vücudun su ihtiyacını karşıladığını kaydeden Dr. Tülin Kadıoğlu, "Suyun tadını sevmeyenler ya da mide bulantısı yaşayanlar; meyve dilimleri veya havuç, kereviz gibi sebzelerle suyu tatlandırabilir. Çay, kahve gibi içecekler vücuttan su atımını artırdığı için suyun yerine konulmamalıdır" diye konuştu.
BÖBREKLERİNİZİ SU İLE KORUYUN
Yeterli su tüketmemenin en önemli etkisinin su ile beslenen böbreklerde görüldüğüne vurgu yapan Dr. Kadıoğlu, "Vücutta oluşan üre, kreatin ve ürik asit gibi zararlı maddeler su ile seyreltilip böbreklerden atılır. Yeterli su miktarının olmaması idrar akımını yavaşlattığı için idrar yolu iltihapları ve böbrek taşları, ilerleyen durumlarda ise böbrek yetmezlikleri oluşabilmektedir" dedi.
SU İÇMEK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN
Dr. Kadıoğlu, gün içerisinde susamadan su içilmesinin yeterli miktarda su alınmasına yardımcı olduğunu kaydetti. İdrar renginin gün içerisinde yeterli su içilip içilmediği hakkında fikir verdiğine işaret eden Dr. Kadıoğlu, "Koyu renk ve kıvamda bir idrar vücudun suya ihtiyacı olduğunun en önemli göstergesidir. İdeal su miktarının kişinin gün içerisinde yaptığı aktivitelere, hava sıcaklığına bağlı olarak dengelenmesi önerilmektedir" diye konuştu.
CİLDİN NEM KAYNAĞI
Dr. Kadıoğlu, vücudun en büyük organı derinin suya ihtiyacı olduğunu söyledi. Dolaşım sisteminin deriye yeterli su getiremediği yani yeterli su tüketilmediği durumlarda hücre içi suyunun azaldığını, derinin onarım hızının düştüğünü vurgulayan Dr. Kadıoğlu, "Sağlıklı, yumuşak, nemli ve yaşlanmanın etkilerinin görülmediği bir cilt için günlük su tüketimine dikkat edilmesi çok önemlidir" dedi.
ORTAYA ÇIKAN RAHATSIZLIKLAR
Dr. Tülün Kadıoğlu, yeterli miktarda su tüketilmemesi durumunda doğabilecek sağlık sorunlarını ise şöyle sıraladı: "Unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, kabızlık, saç dökülmesi ve kepeklenme, emziren kadınlarda süt azlığı, kas krampları, böbrek fonksiyon bozuklukları, idrar yolları enfeksiyonu, böbreklerde kum ve taş oluşumu."
FOTOĞRAFLI