Güncelleme Tarihi:
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Aşı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov, Kovid-19’a karşı ‘Nicotiana Benthamiana’ adlı yeşil bitki hücrelerinde virüs antijenleri üretimi için Akdeniz Üniversitesi’nde başlattıkları çalışmalara hız vermek için ‘Yeşil Bitkilerle Koronavirüse Karşı Aşı Geliştirme’ adı altında bir projeye imza attı. Dünyayı etkisi altına alan bu virüse karşı aşı çalışmalarını genişletmek için hazırladıkları proje ile Sağlık Bakanlığı’na ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’na (TÜSEB) başvuruda bulunduklarını açıkladı.
ÇALIŞMALAR GENİŞLETİLECEK
Yeşil bitkilerin yapraklarında ürettiği antijenler sayesinde sıtma, şarbon ve kuduz hastalıklarına yönelik aşı çalışmalarına büyük katkı sunan Prof. Dr. Tarlan Mammedov, koronavirüs aşısı geliştirme araştırmalarında geldikleri noktayı Bakanlığa rapor ederek çalışmaları genişletme talebini iletti. Tütün bitkisinden geliştirdikleri antijenlerle ilgili bilgi sunduklarını ifade eden Mammedov, “Bu sayede aşı geliştirmek için yaptığımız klinik öncesi çalışmalar hız kazanacak. Bu proje yaptığımız çalışmaların kapsamını genişletmemize imkân tanıyacak. Kurumlarla güçlerimizi birleştirdiğimizde daha geniş bir ekiple çalışacağız. Elimiz oldukça güçlenmiş olacak” dedi.
BAŞARI İÇİN ŞANSIMIZ VAR
Aşı çalışmalarının aşamaları olan çok uzun bir sürece yayıldığına değinen Prof. Dr. Mammedov, şu bilgileri verdi: “Bugün yaşadığımız koşullar bize bu süreci hızlandırmamız gerektiğini gösteriyor. Aşı geliştirmek kolay değil. Ama bilimde mümkün olmayan bir şey yok. Biz daha önce başardık. Çalışmaları hızla sürdürürsek yine başarırız. Koronavirüs bazı hastalarda yeniden aktifleşebilme özelliğine sahip. Bu virüsle en etkin mücadele yolu ona uygun aşı geliştirmemiz. Sağlık Bakanlığı araştırmalar için imkanlarını seferber etti. Çaba gösterdiğimiz sürece başarıya ulaşmak için şansımız var.”