Güncelleme Tarihi:
Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) - ALZHEİMER Derneği'nin Antalya Şubesi açıldı. Derneğin ilk faaliyeti, Mart ayında Antalya'da yapılması planlanan Runtalya koşusunda yer almak.
Türkiye genelinde 12 ilde şubesi bulunan Alzheimer Derneği'nin Antalya Şubesi, Akdeniz Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Barçın öncülüğünde kuruldu. Derneğin açılışında alzheimer hakkında bilgi veren Doç. Dr. Barçın, bu hastalığın bellek, dil, görsel mekansal yetenekler gibi birden fazla alanda gelişen kayıp nedeniyle kişinin günlük yaşam aktivitelerini eskisi gibi sürdürememesine neden olan bir hastalık olduğunu söyledi. Genetik nedenlerden dolayı hastalığın erken yaşlarda da görülebildiğini belirten Doç. Dr. Barçın, her yaşlıda gelişmesi beklenmemesine rağmen sıklığının yaşla birlikte arttığını aktardı. Artan yaşlı nüfus nedeniyle, hem bakım zorluğu hem de maliyetinin yüksekliği göz önüne alındığında önemli bir sağlık problemi haline geldiğini dile getiren Doç. Dr. Barçın, şöyle devam etti:
“Hastalığın erken, orta ve ileri evresi mevcut. Erken evrede yeni olayları unutma gibi depresyon, günlük işlevlerde hafif düzeyde kayıp görülürken orta evrenin en önemli bulgusu davranış bozuklukları. Hastalığın ileri evresinde maalesef birey kişisel bakımı da dahil olmak üzere tüm günlük işlerinde başkasının bakımına muhtaç, hatta yatağa bağımlı hale gelebilir. Bu nedenle hastalığın, hastanın bakımını üstlenen kişiler tarafından iyi anlaşılmış olması gereklidir. Bakıcılar hastaya nasıl davranılması gerektiği, ne tür zihinsel ve fiziksel aktiviteler yapılması gerektiği, mevcut davranış problemleri ile baş etme yöntemleri konusunda bilgilendirilmeli."
GELİR HEMŞİRELİK HİZMETİNDE KULLANILACAK
Doç. Dr. Ebru Barçın, 1997 yılından bu yana hasta ve hasta yakınlarına hizmet veren Türkiye Alzheimer Derneği'nin şu anda aktif olarak çalışan 12 ilde şubesi bulunduğunu söyledi. Derneğin Antalya Şubesi'ni açmaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Doç. Dr. Barçın, şöyle dedi:
“Hasta yakınlarının birbiriyle iletişim halinde olabilmeleri, destek olmaları, konuyla ilgili ulaşabilecekleri uzmanların olması hasta bakıcılarının yükünü hafifletecektir. Bizim Antalya'da dernek şubesi olarak esas amacımız farklı sosyal programlarla hasta ve hasta yakınlarını buluşturarak onlara destek olmak, hasta yakınlarının yükünü azaltacak faaliyetlerde bulunmaktır. Şubemizin ilk aktivitesi olarak yakın zamanda 'unutkanlık' ve alzheimer hastalığı hakkında bir bilgilendirme toplantısı yapmayı düşünüyoruz. İkinci ve en önemli etkinliğimiz ise mart ayı başında gerçekleştirilecek Runtalya Maratonu'nda yer almak. Türkiye Alzheimer Derneği için o gün herkesi koşmaya ve yürümeye davet ediyoruz. Bu vesileyle elde edeceğimiz geliri, Antalya'da eve veya yatağa bağımlı hastalar için hemşirelik hizmeti olarak sunmak istiyoruz."
Doç. Dr. Ebru Barçın, emekli şehri olan Antalya'da giderek artan yaşlı nüfus ile beraber alzheimer hastalarının arttığına dikkati çekerek, “Antalya halkı olarak, bir gün hepimizin ihtiyacı olacağını düşünerek hastamız olsun veya olmasın birbirimize destek olmamızın önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
FOTOĞRAFLI