Güncelleme Tarihi:
YEME-içme sektöründe faaliyet gösteren işletmeciler, hafta sonu ve ramazan ayı kısıtlamalarına ilişkin yeni kararlardan sonra hükümete seslenerek bir dizi talepte bulundu. Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) Başkanı Zeki Özen, sektörün ortak sorunlarının çözümü için belirledikleri talepleri Hürriyet’e anlattı.
KISITLAMALAR BİZİ SARSTI
Zeki Özen şunları söyledi: “Pandemi dönemi kapanmalarında yorgun düşen yeme içme sektörü işletmecileri, açılış kararı alındığında dükkânlarının tozunu alıp yeniden faaliyete başlamışken yeni kısıtlamalarla sarsıldı. Biz sezonunu beklerken gelen Ramazan’daki kapanma, akşam saatleriyle ya da hafta sonu ile sınırlı olsaydı telafi edebilirdik. Ancak sadece yeme–içme sektörünün hafta içi de dahil olmak üzere kapanması bizi zora soktu.”
DEVREN KİRALIKLAR ARTTI
Sektör olarak pandemi boyunca büyük sıkıntılar yaşadıklarını hatırlatan Özen, “Bilim Kurulu üyeleri tarafından restoranlar, bulaşın kaynağı olarak 5’inci sırada gösterilirken sektörümüz aradan cımbızla çekilir gibi kapatılıyor ama risk skalasında önümüzde olan sektörler faaliyetlerine kesintisiz şekilde devam ediyor. Son 12 ayın 7 ayında kapalı olan bu sektöre kapanmayı yeniden yaşatmak çok büyük bir darbe oldu. Son dönemde çevremizde devren kiralık işletmeler bir anda arttı” dedi.
PAKET SERVİSİ AÇIK KALSIN
Yeni kararlar arasında hafta sonları paket servisin 10.00 ve 20.00 saatleri arasında yapılacağı ibaresinin yer aldığını söyleyen Zeki Özen, “Oysa paket servisin 20.00’de sona ermesiyle 24.00 kadar sürmesi arasında pandemi tedbirleri bakımından bir fark yok. Paket hizmetinin 24.00’e kadar devam etmesi alınan önlemleri aksatmayacak bir durum ve özellikle Ramazan ayında iş yoğunluğumuzu büyük ölçüde etkileyecek bir konu. Bu nedenle belirlenen bu saat dilimlerinin yeniden gözden geçirilmesini ve paket servisin 7.00 ile 24.00 saatleri arasında tüm zamanlarda açık olmasını istiyoruz” talebinde bulundu.
DEVLET KİRAYA HAKEM OLSUN
Pandemiden büyük oranda etkilenen yeme-içme sektörüne özel bir uygulamayla kısa çalışma ödeneğinin yeniden başlatılmasını isteyen AGYİD Başkanı Özen, sözlerine şöyle devam etti: “SGK primlerinin 2021 yılı sonuna kadar alınmaması da sektöre biraz olsun nefes aldırır. Sektörde bir diğer çözüm bekleyen sorun da kiracılarla mülk sahipleri arasında yönetilemeyecek boyuta ulaşan anlaşmazlıklar. Sürekli açılıp kapanan işletmelerde bir ciro girdisi olmazken mülk sahipleri ‘Ben kiramı isterim’ diyor. Her iki tarafın da kendi cephesinde haklı sebepleri var. Mekanları işletenlerin ödeme güçlüğü çektiği kiraları isteyen mülk sahipleri de o gelirle ödemelerini yaptığını söylüyor. Bu nedenle devletin kiracılarla mülk sahipleri arasında karar verici bir hakem pozisyonunda olması da taleplerimiz arasında.”