Profesör Demir, HES'lere sahip çıktı

Güncelleme Tarihi:

Profesör Demir, HESlere sahip çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2017 12:00

Profesör Demir, HES'lere sahip çıktı

Haberin Devamı

 

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncer Demir, Türkiye'de nehirlerin boşa aktığını belirterek, hidroelektrik santrallerinin (HES) artırılması gerektiğini bildirdi.

Çevreci örgütlerin doğaya zarar verdiği gerekçesiyle karşı durduğu HES'lere akademik dünyadan destek geldi. AÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncer Demir, Türkiye'de bazı kişilerin barajların yapımına, tabiatı yok ettiği gerekçesiyle karşı çıktığını söyledi. Gerekçelerin doğru olmadığını belirten Prof. Dr. Demir, suyun gittiği yere medeniyetin gittiğini kaydetti. Doğu ve güneydoğudaki halkın barajlardan sonra zenginleştiğini savunan Prof. Dr. Demir, yaşam koşullarının güzelleştiğini aktardı.

DOĞUDAKİLER TARİHİN FİGÜRANI MI?

Prof. Dr. Tuncer Demir, şöyle devam etti:

“Hasankeyf sular altında kalacak. Doğrudur, ama şimdi gidin o yöredeki insanları gidip görün, insanlar o kadar kötü şartlarda yaşıyorlar ki. Turistler Hasankeyf'i ziyaret ettiklerinde o yörenin çocukları otobüslerin etrafında toplanıyorlar, ayaklarında çorap yok, ayakkabı yok, fakirlikten yüzleri çökmüş. Ayakta durabilecek kadar yemek yedikleri belli. O çocuklar o turistlerden para dileniyor, onlar da 3- 5 kuruş atıyor, çocuklar vahşi hayvanlar gibi birbirine giriyor. Neymiş efendim tabiatı, tarihi koruyoruz. Peki orada yokluk içinde yaşayan insanlar tarihin bir figüranı olarak mı kalacak? Şanlıurfa'da insanların yaşam standartları baraj yapımından sonra çok yükseldi. Ürün çeşitliliği artmış, toprak değeri artmış, batıdan insanlar gelip orada arazi alıyor, neden, sudan dolayı. İyi niyetle yaklaşıldığında her şey yapılabilir."

HES'LERİN ARTIRILMASI LAZIM

Prof. Dr. Tuncer Demir, HES artırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye'de nehirlerin boşa aktığını kaydeden Prof. Dr. Demir, şunları söyledi:

“Türkiye'nin arazisi eğimli olduğu için HES'lerin yapımına çok uygun. Avrupa ülkelerinde bir nehrin üzerinde birden fazla baraj vardır. Neymiş efendim doğayı bozuyormuş, bent oluşturulacakmış, ekoloji bozulacakmış, olacak efendim o kadar. Sonuçta bu nükleer santral bile değil. Her şeye karşı çıkıyoruz. Karşı çıkanların birçoğunun tuzu kuru. Karadeniz'de sahil yoluna karşı çıkıyorlar. Orası cennettir, dünyanın oradan haberi yok. O sahil yolu yapılırsa bölgede turizm de artacaktır. Böylece o yörenin halkı da kalkınacaktır. Bunlar kötü mü? Yolun neye zararı var? Bunun için kıyamet koparıyorlar. Güzel diyorlar ama yol yok. Gidip göremediğim güzellik bana ait değildir. Üçüncü köprü yapılırken alanın tahrip edildiğini gördük. Ama sonradan yeniden ağaçlandırıldı. Daha güzel oldu. Ağaç dikmek çok mu zor? Enerjiyi üretmediğimiz zaman düşük kalitedeki kömürü kullanıyoruz. Az kalori çok duman üretir. Bu da atmosferin anasını ağlatıyor."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!