Güncelleme Tarihi:
CUMHURBAŞKANLIĞI tarafından yayımlanan 2019 yılı programının içerisinde yer alan ‘kıdem tazminatı’ düzenlemesine ilişkin değerlendirmeler Antalya iş dünyasını hareketlendirdi. Kıdem tazminatı ile ilgili hazırladığı taslak öneriyi yaklaşık 1 yıl önce gündeme taşıyan Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, son süreci Hürriyet’e değerlendirdi.
HIZLI DAVRANILMALI
Kıdem tazminatı sorununun resmi olarak gündeme alınmış olmasının iş dünyası için çok önemli olduğunu kaydeden Bahar, “Uygulanacak sistem, hem çalışanı hem de işvereni korumalı. Ayın zamanda ticari iş barışını da savunan bir metot olmalı ve hızlı davranılmalı. Çünkü mevcut tabloda fabrikasını satsa kıdem tazminatı borcunu ödeyemeyecek durumda olan işverenler var” dedi.
HAK KAYBI YAŞANMAZ
Kıdem tazminatının bireysel hesaplara dönüştürülmesi fikrinin olumlu olduğunu ancak geniş kapsamlı çözüm sağlanamayacağını savunan Bahar, şunları kaydetti: “Mevcut sistemde bir şirket iflas ederse işçiler hak kaybına uğruyor. Ancak bu tazminat devletin elinde olursa hiçbir şekilde hak kaybı yaşanmadığı gibi işverenin üzerindeki yük de ortadan kalkar. ”
YÜZDE 50’Yİ DEVLET ÖDESİN
“Peki, bu sistem nasıl uygulanacak? Devlet birikmiş kıdem tazminatları ile ilgili teşvik düzenlemesi yapacak, biriken tazminat yükünün yüzde 50’sini karşılayacak. Diğer yüzde 50 ise işveren tarafından devlete 2-3 yıl içinde geri ödenecek. Devlet aldığı parayı özel bir fonda toplayacak. Tabi ihbar tazminatı da tamamen ortadan kalkacak. Bu sayede işçi tüm haklarını devletten tahsil etmiş olacak.”
DEVLETİN ÖNERİSİ
Cumhurbaşkanlığının ilk kez yayımladığı 2019 programında uzun yıllardır tartışılan kıdem tazminatı konusuna da geniş yer ayrıldı. Bu konudaki değişikliğin 2019 yılı içinde tamamlanacağı belirtilirken, kıdem tazminatının tarafların mutabakatı alınarak bireysel hesaplara dönüştürülmesi fikri gündeme taşındı.