Güncelleme Tarihi:
Bugün itibarıyla Almanya’da iki haftalık paskalya tatili başladı. Dün iki eyalette başlayan paskalya tatili önümüzdeki günlerde kademeli olarak bütün eyaletlerde devreye girecek. Paskalya, Avrupalılar için uzun ve kasvetli kış günlerinin ardından birkaç günlüğüne güneşe, tabiata kavuşma açısından büyük önem taşıyor. Bu yüzden paskalyada gözler özellikle Akdeniz’e çevrilir. Henüz yüksek sezon fiyatlarına geçilmediği için okulların tatil olması ile birlikte çocuklu ailelerin en büyük sevinci olan paskalya tatili yaz sezonu öncesi tatil beldelerinin hareketlenmesini sağlar.
Ancak Almanya’da bugün başlayan ve hayatı neredeyse durma noktasına getiren mega grevlerle paskalya tatili tehlike altına girdi. Kara, demir, deniz ve havayolunu kapsayan grevler ulaşımı felç ederken, bugün için planlanan bir çok seyahat iptal edilmek ya da ötelenmek zorunda kaldı. Pazartesi günü sadece Münih Havalimanı’nda 785 uçuş iptal olurken, yaklaşık 200 bin kişinin seyahati etkilenmiş oldu.
Verdi ve EVG sendikaları 2,5 milyon kişinin bir günlük iş bırakmasını belirlerken, talepleri olan yüzde 10,5 zam ile hükümetin önerdiği yüzde 5 arasında büyük fark var. Bugün başlayan görüşmelerde herhangi bir sonuca varılmazsa grevlerin devam edeceği ve sezon boyunca turizm sektörünü tedirgin edeceği kaçınılmaz.
İngiltere’den de grev sesleri yükseliyor. Londra-Heathrow Havalimanı’nda güvenlik görevlileri 31 Mart tarihi itibarıyla 10 günlük greve gidiyor. Unite sendikasına göre, havalimanındaki bin 400 çalışan işbaşı yapmayacak. Uçuş trafiği devam etmekle birlikte, iptaller, gecikmeler ve uzun süreli beklemeler olabilir.
İspanya’da ise 17 havalimanında grevler devam ediyor. İspanya’daki 4 sendika, 27 Şubat’ta başlayan grevlerin 13 Nisan’a kadar devam edeceğini bildirdi. Çalışanlara aralarında Barcelona, Gran Canaria, Madrid, Malaga gibi turistik alanların olduğu 17 havalimanında pazartesileri, salıları ve perşembeleri çalışmamaları bildirildi. Havalimanlarındaki handling (elleçleme) işlemlerini yapan ve grevlerden etkilenen Swissport şirketi, aralarında Air France, Aegaen Airlines, Emirates, Lufthansa, Türk Hava Yolları olan 15 uçak şirketine hizmet sağlıyor.
Fransa‘da emekli yasasının onaylanmasına rağmen grevler artarak devam ediyor. Özellikle Paris grevlerden en çok etkilenen şehir oldu. Fransa’da grevlerin Paskalya boyunca süreceği tahmin ediliyor.
Sezon henüz başlamadı. Turizm dünyası 2023 yılını rekorların yılı olarak görüyor. Haksız da değiller, pandemi yasaklarının tamamen kalktığı, Çin’den, Amerika’ya seyahatin kolaylaştığı bu yıl ekonomisi uygun olan herkes tatile gitmeye çalışacak. Ancak bu tatiller çalışanlar sayesinde mümkün olabiliyor. Ve çalışanlar mutsuzsa, diğerlerinin tatil yapması da mümkün değil.
Bir yanda personel eksikliği, diğer yanda personel mutsuzluğu grevlerin devam etmesine yol açabilir.
Geçen yıl personel yetersizliğinden kaynaklanan Avrupa havalimanlarındaki grevler hâlâ aklımızda. Bu sene artan yoğunlukla bu sorun daha da büyüyebilir ve 2023 pandemi ve savaştan sonra grevlerin gölgesinde bir turizm yılı olabilir...