Güncelleme Tarihi:
KORONAVİRÜS salgını Türkiye’de görüldüğü ilk günden itibaren bugüne kadar Antalya’da 17’si kamu, 28’i özel, toplam 45 hastaneden 25’i İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde pandemi hastanesi ilan edildi. Salgına karşı etkin görev alan bu hastanelerden biri de Kepez Devlet Hastanesi. Kovid-19 tedavisine ayrılmış yoğun bakım servisinde görev yapan sağlık çalışanları, ölümün kıyısındaki hastaları hayata döndürmek için kıyasıya mücadele veriyor. Kepez Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ramazan Gürkan, Kovid-19 mücadelesinin tüm ayrıntılarını Hürriyet’e anlattı.
AYRI GİRİŞ KAPISI
Kepez Devlet Hastanesi’ne ilk Kovid-19 pozitif hastanın 11 Mart’ta yatırıldığını ve 17 Mart’ta yoğun bakıma alındığını söyleyen Gürkan, “O günden sonra işleyişimizi pandemi kuralları çerçevesinde düzenledik. Pandemi hastalarını ayrı bir kapıdan ve tamamen izole koşullarda kabul ediyoruz. Bu sayede Kovid-19 hastalarının diğer hastalarla hiçbir teması olmuyor. Hasta pandemi kapısından girdikten sonra tetkikleri yapılıyor. Triyaj işlemleri orada gerçekleştiriliyor. Kovid-19’a yakalandığının tespit edilmesi halinde ayrı bir asansörden servise çıkarılıyor” dedi.
PANDEMİYE ÖZEL ACİL SERVİS
Tedavisi tamamlanan hastanın yine aynı asansörle indirilip taburcu edildiğini belirten Ramazan Gürkan, “Bu sistemle pandemi hasta kabulü, yatış servisleri ve yoğun bakım üniteleri hastanenin diğer alanlarından izole edildi. Pandemi servisinde enfeksiyon, dahiliye, göğüs, kardiyoloji, iç hastalıkları gibi konuya daha hakim uzmanlar çalışıyor. Ayırdığımız bu özel alanda acil hastalar için bir bölüm oluşturduk. Hastanenin acil servisinden ayrı planladığımız pandemi acil servisinde ekibin yanında bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı da bulunuyor. Hastanedeki 72 yoğun bakım yatağından büyük kısmını Kovid-19 hastalarına ayırdık. 400 yataklı hastanemizin servis kısmındaki yatak kapasitesinin 3’te birini de Kovid hastalarına tahsis ettik” diye konuştu.
KIŞ HAZIRLIKLARI TAMAM
Kepez Devlet Hastanesi’nde kış dönemi için bütün hazırlıkların tamamlandığını açıklayan Başhekim Gürkan, şöyle devam etti: “Şu anda kişisel koruyucu ekipman açısından hiçbir eksik yok. Tedavi sürecinde gereken tüm ekipmanlara yeterli miktarda sahibiz. Riske göre hangi sağlık çalışanının hangi koruyucu ekipmanı kullanacağı ve hangi sıklıkla değiştireceği Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından belirlendi. Ekiplerimiz önlemler çerçevesinde alınan kararlara uyarak çalışıyor. Bu şekilde çalışanlara Kovid-19 bulaşı riskini en aza indiriyoruz.”
‘BANA BİR ŞEY OLMAZ’ DEMEYİN
Yoğun bakımda çok hasta kaybettiklerini belirten Gürkan, “Bu kayıplar büyük ölçüde 70 yaşının üzerindeki hastalarımızdan oluşuyor ama az da olsa 40’lı yaşlardaki hastalarımızı kaybettiğimiz de oldu. Kimse ‘Gencim, bana bir şey olmaz’ demesin. Bu hastalara mesai harcayan sağlık çalışanlarımız için de süreç son derece zorlu geçiyor” dedi.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Kepez Devlet Hastanesi’nde acil hastaların girişi ile pandemi acil girişi tamamen farklı. İzolasyonu sağlamak için hastanenin girişine ‘Pandemi alanına gider’ yazılı yönlendirme levhaları yerleştirildi. Pandemi bölümüne gelen hasta önce triyaj kısmına alınıyor. Burada üç hekim kontrolünde hastanın semptomları tespit ediliyor. Onların yaptığı değerlendirmeler doğrultusunda enfeksiyon uzmanına danışılıyor. Aynı alanda tetkikler için hastanın kanı alınıyor ve tomografisi çekiliyor. Hastanın solunumunda ciddi bir sıkıntı varsa tetkikler tamamlanana kadar Kovid-19 gözlem odasına alınıyor. Hastalığın seyri yatış gerektiriyorsa sağlık çalışanları, hastayı Kovid için ayrılmış asansörlerle Kovid servisine çıkarıyor. Orada hemşireler hastayı karşılayarak kendisi için hazırlanan yatağa götürüyor ve hastanın Kovid tedavisi başlıyor.