Güncelleme Tarihi:
TİCARET Bakanı Ruhsar Pekcan’ın 2020’de ihracatçıya 3.8 milyar liralık destek sunulacağını ve Türk Eximbank tarafından kullandırılan kredilerindeki faiz oranının yüzde 7,95’e indirildiğini açıklaması hem ihracatçıya hem de üreticiye umut oldu. Yılbaşından itibaren Destek Yönetim Sistemi üzerinden başlayan teşvik başvuruları da sektörleri hareketlendirdi. İş dünyası temsilcileri, atılan bu ekonomik adımların sektörlere yansımalarını değerlendirdi.
BÖLGEYE VE ÜRÜNE ÖZEL TEŞVİK
İhracat potansiyelini büyütmeye yönelik devlet teşvikleri ve faiz indirimlerini son derece olumlu yaklaşımlar olarak gördüklerini belirten Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, bu adımlar atılırken önceliğin planlama ve bölgesel hedeflere verilmesini istedi. Bahar, “Bölgemiz ihracatının temelini doğal taş ve yaş sebze meyve sektörleri oluşturuyor. Bölgesel master plan yapılmalı. Antalya lojistik kabiliyetleri yüksek olan bir şehir. Teknolojiye dayalı katma değerli üretim planlaması ihtiyacı var. Yaş sebze meyve sektörüne teknolojiyi nasıl entegre edebiliriz? Isparta ve Burdur’da doğal taş sektöründe katma değerli ürünleri nasıl çıkarabiliriz? Önemli olan bu alanlarda yüksek katma değerli üretime odaklanmak. Isparta’nın gül yağıyla yaptığı çıkış gibi bölgeye ve ürüne özel teşvikler başarı seviyesini bir üst segmente çıkarmaya yönelik olmalı. Bakanlık’tan serbest bölgenin ek bir alanla büyütülmesi talebinde bulunduk. Bunun için bir arazi tahsis edilmesini istiyoruz” dedi.
DESTEKLER İHRACATA YANSIDI
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır ise 2019’da ihracata verilen desteklerin ihracat rakamlarına yansıdığını belirterek aynı politikanın 2020’de de uygulanmasının önemine işaret etti. Çandır, ihracata yönelik kararları şöyle değerlendirdi: “2020 yılında ihracata yönelik devlet desteğinin 3.8 milyar liraya çıkarılacağı açıklanması sektörü umutlandıran bir açıklama olmuştur. Bu alanda desteklerin ihracat rakamlarının yükseltilmesinde faydalı olduğunu rakamlardan görebiliyoruz. Bu desteklerin artırılarak devamı ihracat açısından önemlidir. Ancak burada katma değeri yüksek ürünlere daha fazla destek verilerek bu ürünlerin ihracatının artırılması sağlanabilir. Kurdaki hareketlilik ihracatçının maliyetlerini önemli ölçüde artırıyor. Türk Eximbank’ın KOBİ’lere ve yüksek teknolojili ürün üreten ihracatçılara kullandırdığı kredilerdeki faiz oranını yüzde 7.95 seviyesine indirilmesini önemsiyoruz, daha da düşürülmesini temenni ediyoruz.”
TEŞVİK AZ OLSUN ÖZ OLSUN
İhracat potansiyelini artırmak için finansal teşvikten çok üretim alanlarına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği İsmail Yılmaz de, en büyük beklentilerinin arazi tahsisi olduğunu söyledi. Yılmaz, doğru alanda doğru teşvik talebinde bulunarak şunları söyledi: “Üretim alanında her yıl onlarca teşvik yayınlanıyor. Ama şartları üretciye uygun olmadığından çoğu kullanılamıyor. Tevik az olsun, öz olsun. Beklentimiz bu yönde. Kredi faizlerinin düşürülmesi sevindirici. Maliyetlerimizde yüzde 50’ye yakın yükseliş varken üreticinin kredi kullanmasını kolaylatıracak adımlar sektörün işine yarayacaktır.”