Güncelleme Tarihi:
ANTALYA (AA) - Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Araştırma Birimi verilerine göre, son bir yıllık dönemde otellerin en büyük gider kalemi olan yiyecek ve içeceklerdeki maliyet artışlarının, yüzde 10,6 seviyesinde gerçekleşti.
AKTOB'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ekim ayı fiyat artışı verilerine göre, ülke genelinde yıllık enflasyon ortalama yüzde 8,6 olarak gerçekleşti.
Son bir yıllık dönemde otellerin en büyük gider kalemi olan yiyecek ve içeceklerdeki maliyet artışları ise yüzde 10,6 seviyesinde oluştu.
Otellerin maliyet kalemlerinden, enerji-yakıt ile temizlik malzemeleri haricindeki gruplarda maliyetler, enflasyonun üzerinde seyretti.
Yıl bazında en yüksek maliyet artışları bakliyat-un, meyve sebze, et ve süt grubunda gerçekleşti.
Otellerde maliyet artışlarının 12 aylık ortalamaları ise şöyle oluştu:
| Fiyat artışı % | Maliyet artışı % |
YİYECEK | 14,34 | 11,73 |
ET GRUBU | 11,13 | 11,13 |
YAĞ GRUBU | 12,81 | 3,39 |
SÜT GRUBU | 11,51 | 10,99 |
BAKLİYAT-UN | 27,42 | 24,78 |
MEYVE-SEBZE | 8,35 | 13,86 |
ÇAY-ŞEKER VB | 14,84 | 9,53 |
İÇECEK | 7,18 | 9,28 |
TEKNİK SERV. | 8,35 | 9,10 |
ENERJİ-YAKIT | 3,17 | 1,95 |
TEMİZLİK MLZ. | 7,50 | 7,37 |
TÜFE(TÜRKİYE) | 8,61 | 8,58 |