OSB, yeni pazarlar arıyor

Güncelleme Tarihi:

OSB, yeni pazarlar arıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2016 11:13

OSB, yeni pazarlar arıyor

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu'nun bölge sanayicisine yeni ihracat pazarları yaratmak adına başlattığı Sektörel Ticaret Heyeti programları kapsamında Fransa ve Almanya ziyaret edildi.

Antalya OSB Başkanı Ali Bahar öncülüğünde gerçekleştirilen seyahatlere gıda, tarım ve plastik sektöründe üretim yapan bölge sanayicileri katıldı. 10 gün süren program kapsamında her iki ülkenin büyükelçilikleri, ataşelikleri, ticaret ve sanayi odaları, kalkınma ajansları, sektöre ait dünyaca ünlü fuarlar ile üretim tesisleri ziyaret edildi. Ziyaretlerde ülkelerin ticari durumları ve yatırım fırsatları hakkında bilgi alındı, yeni ihracat kanalları oluşturulması noktasında girişimlerde bulunuldu.

MERKEZE DÖNÜŞ BAŞLADI

Avrupa'nın sanayi alanında lokomotif sayılan ülkelerine gerçekleştirilen programlar ile ilgili izlenimlerini aktaran OSB Başkanı Ali Bahar, Almanya ve Fransa gibi ileri teknoloji üretimi yapan ülkelerde merkeze dönüş trendinin başladığına dikkati çekti. Firmaların ucuz işgücü var diye Uzakdoğu'ya fabrika açmak yerine tam otomasyonlu, tüm üretimin robotlar tarafından yapıldığı yeni tesisler kurup işgücü maliyetini sıfıra indirmeyi başardıklarını belirten Bahar, “Şu anda Avrupa'nın birçok fabrikasında sanayi 4.0 konuşulmuyor bizzat uygulanıyor. Dünya markası bir firma artık ürünlerini Vietnam'da değil, Almanya'da kurduğu ve tam otomatik sanayi robotlarıyla donattığı fabrikasında üretmeye başlamıştır. Bu trendin diğer firmalara sirayet etmesi ise an meselesidir. Çünkü üretim ve lojistik maliyetlerinin düşürülmesini, üretimin tüm kademelerinden insan faktörünün çıkarılmasını, en önemlisi merkezde, işin kalbinde üretim yapılmasını sağlamaktadır" dedi.

AFRİKA FAKTÖRÜ

Ucuz ve vasıfsız emekle üretilen bütün sanayi üretimlerinin Uzakdoğu'ya kaydığını hatırlatan Bahar, şöyle konuştu:

"Teknolojinin, üretimde tam hakimiyet sağlamasıyla birlikte Uzakdoğu oyunun dışına kalacaktır. Ayrıca madalyonun öteki yüzünde Afrika gibi bir başka alternatif vardır. Tarım, sanayi ve bu gibi emek yoğun işlerde salgın hastalıklardan, terörden ve savaştan kurtulmuş bir Afrika devreye girdiği zaman teknolojisi düşük, ucuz emek gerektiren işler lojistik ve ucuz hammadde gibi avantajları nedeniyle Afrika'ya gidecektir. İşte o zaman bizim yapmış olduğumuz tüm bu işler çöp olacaktır. Türkiye hiç zaman kaybetmeden teknolojisini, eğitim reformları ile beşeri sermayesini geliştirmeli, Ar-Ge ve inovasyon alanında elle tutulur atılımlar atmalı."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!