Güncelleme Tarihi:
YAZ aylarının gelmesiyle orman yangınlarına dikkati çeken Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Batı Akdeniz Şube Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, Türkiye’nin Akdeniz iklim kuşağında olduğunu, yangın çıkmasının rüzgar ve kuraklık gibi doğal bir olay olduğunu söyledi. Sıcağa ve rüzgara karşı nasıl tedbir alınıyorsa orman yangınlarına karşı da alınacak tedbirler olduğunu dile getiren Neyişçi, “Orman yangını sadece bakanlığı ilgilendiren bir konu değil. Bakanlık, yangınların yüzde 95’i insandan kaynaklanıyorsa, yangını çıkaran ve bunu önleyecek olan da hepimiziz demeli” dedi.
YASAKLAMAYLA OLMAZ
Orman yangınları nedeniyle vatandaşların ormana girmesinin yasaklandığını dile getiren Neyişçi, “Yangınların yüzde 95’i insan kaynaklıysa bakanlık helikoptere değil, önceliği insan ilişkilerine vermeli. Konulan her yasak orman ile insanlar arasındaki ilişkiyi olumsuzlaştırıyor. Bakanlık dürüst ilişkiler içerisinde halkın güvenini kazanmalı, halka ormanların hizmet aracı olduğunu göstermeli. Sınırsız ölçüde ormanları kullanın deyip ama nasıl kullanacağını da öğretmelidir. Ormanlarla insanlar arasındaki barışı tesis etmek zorunda” diye konuştu.
YASA YAPILAŞMAYI AÇACAK
Yeni çıkacak torba yasa ile ormanların her türlü yapılaşmaya açılacağına da vurgu yapan Neyişçi, şöyle konuştu: “Yeni yasa ormanda maden, taş ocağı, depolama alanı, turistik tesis gibi çok sayıda yapılaşmanın önünü daha da açacak. Ormanların içerisine bu kadar çok taş ve maden ocağı, turistik tesis, çöp depolama alanı yapılmasına izin verirseniz, bu orman yangının olasılığını önemli ölçüde artırır. Çünkü buraya insan ve araç girecek. Siz yaz aylarında insanlar piknik yapmayın diye yasak koyuyorsanız o zaman orman içindeki taş ve maden ocakları ile turistik tesislere de insanların girmesini yasaklamak durumundasınız. Yoksa kendinizle çelişirsiniz.”
YETERLİ UZMAN YOK
Yangın konusunda yeterli uzman olmadığının altını çizen Neyişçi, “Orman yangını olan yerlerdeki personeller sık sık değiştiriliyor. Yangını araziyi bilmeyen insanlar oluyor. Ormancılıkta yöneticileri değiştirin ama uzmanlık isteyen yerlerdeki uzmanları tutun” dedi.
ABD’NİN ÜÇ MİSLİ HARCIYORUZ
Prof. Dr. Neyişçi, Türkiye’de orman yangını söndürmenin maliyetinin ABD’nin üç misline denk geldiğini de ifade etti. Her yangına helikopter gitmeyeceğini belirten Neyişçi şöyle konuştu: “Kamuoyu helkopter gitmedi mi diyor. Bakan bunun parası sizin verginizden yani sizin cebinizden çıkıyor demeli. ABD’de helikopter özele aittir. Mühendisler helikopteri hangi şartlarda çağıracağını çok iyi bilir ve bunun da hesabını verir. Çünkü çok maliyetlidir. Ufak bir yangına helikopter gitmez. Bu bir mühendislik işi.”