ORMAN SAHALARINA YOL HARİTASI

Güncelleme Tarihi:

ORMAN SAHALARINA YOL HARİTASI
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2022 10:55

Türkiye Ormancılar Derneği Danışma Kurulu’nun Antalya’daki toplantısında orman yangınları, ekoturizm ve ormancılık hukuku gibi çeşitli başlıklarda yol haritaları hazırlandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Ormancılar Derneği (TOD) Danışma Kurulu’nun bu yılki toplantısı, geçen yaz Cumhuriyet tarihinin en büyük yangın felaketiyle gündeme gelen Antalya’da yapıldı. Kemer ilçesi Beldibi mevkisindeki bir otelde yapılan toplantı, 16-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirildi.

ORMAN YANGINLARI VE EKOTURİZM

Programda, 3 gün boyunca orman yangınları, ekoturizm ve ormancılık hukuku gibi çeşitli başlıklarda oluşturulan gruplar, bu konularda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine yönelik rapor hazırladı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen ormancılık uzmanı bilim insanları, kamu görevlileri, sivil toplum örgütleri ve sendikaların temsilcilerinin katıldığı toplantıda medya ve ormancılık ilişkisinin tartışıldığı bir panel de düzenlendi. Programda hazırlanan çalışmalar bir sonuç bildirgesi ile kamuoyuna duyurulacak.

2-B ARAZİLERİNDE BÜYÜK ARTIŞ

Haberin Devamı

Toplantıda konuşan Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, 1956 yılında çıkarılan 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun bugüne kadar 49 kez değiştirildiğine dikkati çekti. Yasalarda yapılan değişikliklerin ormanların korunma altında tutmaya yönelik olmadığına işaret eden Özkara, “Ormanları nasıl koruyoruz onu anlatmak isterdim. Ama korunmamız gereken orman sahaları düzenlemelerle orman dışına çıkarılıyor. 2012’deki 2/B düzenlemesi ile daha önce 473 bin hektar olan bu alanlar 626 bin hektara çıktı” dedi.

ORMANLAR DELİK DEŞİK EDİLMESİN

Orman alanlarıyla ilgili diğer önemli bir başlığın da izin ve irtifak konusu sahalar olduğuna değinen Özkara, 1956’dan 2022 yılına kadar 790 bin hektar sahanın maden, enerji, atık ve çöp dökme sahası gibi taleplerle izin ve irtifak konusu yapıldığını belirtti. Ormanların koruma altında tutulması için kurum ve kuruluşların ortak bilinçle hareketine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özkara, ormanların ihtiyaç duyulan alanlarda kamu yararı gerekçesi ile dönüştürülüp delik deşik edilmesinin önüne geçilmesini istedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!