Güncelleme Tarihi:
ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'nın Kumluca ilçesindeki Olympos Antik Kenti, 6-10 Eylül tarihleri arasında uluslararası kültür ve edebiyat festivaline ev sahipliği yapıyor.
Vali Münir Karaloğlu ile ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'in Onursal Başkanı olduğu ve bu yıl ilk defa gerçekleştirilecek olan 'Uluslararası Olympos Kültür ve Edebiyat Festivali'nin düzenlenmesi amacıyla geniş bir paydaş katılımıyla yola çıkıldı.
Antalya'nın tanıtımına ve imajına katkıda bulunacak festival projesinde Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kumluca Belediye Başkanlığı, Akdeniz Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Antalya Akev Üniversitesi, Türkiye Otelciler Federasyonu, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği, Antalya Tanıtım Vakfı, Artshop Yayınevi, Şeker Sanatevi ve İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi, birlikte hareket etme kararı aldı.
Uluslararası Olympos Kültür ve Edebiyat Festivali, Antalya'da antik kentleri, tarihi ve arkeolojik zenginlikleri kültürel etkinliklerle yaşatarak koruma ve tanıtma anlayışının bir parçası olarak, restorasyon çalışmalarının hızla ilerlediği Olympos Antik Kentinde, Kumluca ilçesi sınırları içinde bulunan ve daha önce çeşitli kültür ve sanat programlarının gerçekleştirildiği Rhodiapolis Antik Kentinde ve Akdeniz Üniversitesinin Adrasan Sosyal Tesislerinde yerli ve yabancı, şair, yazar ve sanatçıları konuk edecek.
7 Eylül Cuma günü, öğleden önce uzman arkeologlar tarafından ören yerinin ayrıntılı tanıtımının ardından, saat 15.00'te Olympos Antik Kentindeki törenle resmi açılışı yapılacak festival, aynı akşam Olympos Antik Kenti Mansiyo (Antik Pansiyon) Binası önünde Antalya Büyükşehir Belediyesinin kuracağı sahne üzerinde Antalya Büyükşehir Belediyesi Nostaljik Müzik Topluluğu ve yerli-yabancı şairlerin şiir okumalarıyla devam edecek. Sabriye Şeker'in yönettiği Şeker Sanatevi sanatçılarının 'Olympos Mitolojik Minyatür Sergisi' aynı arkeolojik mekânda açılacak. Daha sonra Antalya Kent Müzesinde daimi olarak sergilenmesi planlanan 'Olympos Mitolojik Minyatürleri' ile Tahsin Ceylan'ın 'Antalya'nın Sualtı Doğal ve Arkeolojik Zenginlikleri Fotoğrafları', festival kitapçığında basıldı.
8 Eylül Cumartesi günü ise Akdeniz Üniversitesinin Sosyal Tesislerindeki sunum ve şiir dinletileri, resim ve seramik sergileri ardından Rhodiapolis Antik Kenti Amfitiyatrosunda, Antalya Büyükşehir Belediyesi Yeşilçam Müzikleri Topluluğu ile yerli ve yabancı şairlerin şiir dinletileri dinlenecek.
9 Eylül Pazar günü dolunay altında yerli ve yabancı konuklar, Yanartaş'a çıkıp, mehtap altında şiir okuyacak, şarkı söyleyecek.
Arnavutluk, Güney Kıbrıs, Hindistan Hollanda, Makedonya, Sırbistan, Slovenya, Mısır, Yunanistan'dan gelen toplam 10 yabancı şaire, Antalya ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yaşayan toplam 20 şair eşlik edip, antik kentlerde birlikte şiir okuyacak, müziğin büyülü sesine bir başka duygu katacak.
Antalya Valisi Münir Karaloğlu, bu festivalin Antalya'nın marka değerini daha da güçlendirme hedefine kültür ve edebiyat aracılığıyla katkıda bulunacağına inandığını aktardı. Karaloğlu, sayısız ören yerine, doğal ve arkeolojik alanlara sahip olmanın tek başına yetmediğini, buraları 'kullan-koru' anlayışıyla turizm ve tanıtmada daha fonksiyonel hale getirmeye kararlı olduklarını vurguladı.
FOTOĞRAFLI