Güncelleme Tarihi:
YENİ eğitim-öğretim yılı yaklaşırken veliler kaygılı. 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı için okul servislerinde yapılan rekor zam uygulaması, aile bütçelerinde kara bir delik oluşturacak boyutta. Bu son zamlarla birlikte fırsatçılık kervanına okul servisleri de eklendi.
TAVAN FİYAT TALEBİ
Geçen eğitim ve öğrenim döneminin ikinci yarısında, 4-5 bin lira olan öğrenci taşıma ücretlerine akaryakıt fiyatlarındaki artış gerekçe gösterilerek zam farkı isteyen okul servisçiliği yapan şirketler, yeni dönem için de yıl boyu verilecek hizmetin karşılığında 12-15 bin lira arasında ücret belirledi. Özellikle özel okullardaki taşıma ücretlerinde yaşanan zam farkı talebine veliler tepki gösterirken, servis ücretlerine tavan fiyat sınırlaması getirilmesini istedi.
2 KATINDAN FAZLA ARTTI
Kızının özel bir eğitim kurumunda ortaokul seviyesinde eğitim gördüğünü belirten Nuray Ersayın, geçen yıl iki kez yapılan zamlardan sonra 585 lira olan servis ücretlerinin bu yıl bir anda 1300 liraya yükseltildiğinden yakındı. Ersayın, şunları söyledi: “Okula 4 kilometre uzaklıkta yaşıyoruz. O nedenle en kısa mesafe fiyat uygulamasına tabiyiz. Evvelki yıl 300 TL ödediğimiz servis ücreti, geçen yıl önce 450 TL’ye, sonra da ara zamla 585 TL’ye çıktı. Biz o dönemki fiyatların şaşkınlığını yaşarken şu an karşılaştığımız fiyat tarifesine diyecek söz bulamıyoruz. Bu iki katından fazla yapılan artışa itiraz ettik, bahane olarak geçen yıl zarar ettiklerini öne sürdüler. Oysa geçen yıl maliyet artışlarını gerekçe gösterip ara zam yapmışlardı” dedi.
AİLELERİN GÜCÜ YETMEZ
Okul servis taşımacılığında fahiş fiyat uygulamasının sadece kolejlerle sınırlı olmayıp devlet okullarındaki öğrencileri taşıyan servislerde de uygulandığını belirten lise öğrencisi velisi Murat Tütüncü de şunları söyledi: “Bu fiyatları ödemeye Türkiye’de yaşayıp çalışan birçok ailenin gücü yetmez. Ücretli çalışanların asgari maaşlarıyla orantılı, makul bir fiyat politikası olmalı. Bu soruna bir çare bulunsun.”
FİYATLAR ORANTISIZ
Bu konudaki şikayet ve talepleri Hürriyet’e anlatan Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, şöyle konuştu: “2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı’nın ilk ders zili öncesi velilerden mesafeye göre 4-5 bin lira taşıma ücreti alan okul servisi işletmecileri, yaklaşık bin lirayı bulan zam farkı almışlardı. 2022-2023 eğitim ve öğretim dönemi için de servis fiyatlarına rekor denilebilecek oranda zam yapıldı. Günlük gidiş-geliş yaklaşık 30 kilometreyi bulan mesafelerde taşıma ücretleri yıl boyunca 15, 6-7 kilometrelik mesafeler ise 12 bin TL’den fiyatlandırılıyor. Bu fiyatlar, veliler tarafından hem çok fazla bulunuyor hem de kilometre farkında orantısızlık şeklinde yorumlanıyor.”
‘KONTROL ALTINA ALINSIN’
Son dönemde okul çağında çocukları olan ailelerden gelen şikâyetlerin bu konuda yoğunlaştığını belirten Gündüz, “Şu anki mevcut tarifede en alt limit olan 0-1 kilometre arası aylık 554 lira olarak fiyatlandırılırken, 25 kilometreyi aşan her kilometre başına 11 lira 62 kuruş ödeme yapılıyor. Ayrıca okul öncesi eğitim, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin servislerinde rehber personel zorunluluğu bulunuyor. Veliler, özel okullardaki taşıma ücretlerinin kontrol altına alınmasını istiyor” dedi.
ŞİKÂYET MERCİİ MUAMMASI
Şikâyet mercii konusunda da bir karmaşa yaşandığına değinen Neşet Gündüz, “Pek çok veli, servis seçerken neye dikkat etmek gerektiğini ve itiraz durumunda nereye şikayet edeceğini bilmiyor. Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği kapsamında şikâyet için başta Milli Eğitim Bakanlığı il müdürlükleri, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), okul yönetimleri ve tüketici derneklerine başvurabilirler” diye konuştu.
STANDARDA UYMAYAN
TESPİT EDİLSİN
Okul servislerine uygulanacak kilometre bazlı fiyatlandırmanın eylül ayının ilk haftasında UKOME’den çıkacağını açıklayan Antalya Servisçiler Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gürsoy, hem devlet okulları hem de özel okullarda velilerden talep edilen servis ücretlerine standart getirmek için mücadele ettiklerini söyledi. Gürsoy, şöyle bilgi verdi:
“Oda olarak bu konuda UKOME ile birlikte çalışıyoruz. Son birkaç yıldır devlet okulları için standart belirlerken özel okullar için de ikinci bir fiyatlandırma listesi çıkarıyoruz. Ama hâlâ şikâyetler var. Bu konuda yapılması gereken, kurumların bu fiyatlara uymalarını sağlamak. Fahiş fiyat uygulayanların tespit edilip yaptırım uygulanması gerekiyor.”