Güncelleme Tarihi:
BU yıl ilk kez TEOG’un yerine yapılan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) tercih işlemleri başladı. Antalya’nın yıllar içinde başarı grafiğini koruduğunu belirten Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, öğrencilere önerilerde bulundu.Öğrencilerin okul tercih ederken izleyecekleri aşamaları anlatan Arslan, şunları söyledi: “Tüm öğrenciler ilk olarak ‘Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar’ ekranından tercih yapacaklar. Yerel yerleştirme tercihlerinden ilk 3 okulu seçmek kaydıyla öğrenciler, en fazla 5 okul tercihinde bulunabilecekler. Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi seçenekleriyle yapılan tercihlerde aynı okul türünden en fazla 3 okul seçilebilecek. Sınava girmeyen öğrenciler ise sadece kendi kayıt alanından 3, komşu kayıt alanı ve diğer kayıt alanından 2 olmak üzere en fazla 5 tercih yapabilecekler.” YEŞİL KIRMIZI VE MAVİ ALANLAR
Tercihlerine giremeyenlerin 4 kez nakil başvurusu yapabilecekleri süreçle ilgili bilgi veren Yüksel Arslan, “8 Eylül’e kadar sürecek nakil döneminde kayıt yaptıramayan öğrenciler Antalya ve ilçelerindeki merkezlerinde oluşturulacak komisyonlar tarafından uygun okullara yerleştirilecek. Tercih yapmayan ya da hiçbir okula kayıt yaptıramayan öğrenciler, açık liselere yerleştirilecek. Tercihler, https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden tercihleri yapılabilecek. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacak. Devlet okullarına girmek isteyen tüm öğrenciler için; yeşil ‘kayıt alanı’, mavi renk ‘komşu kayıt alanı’, kırmızı renk ‘diğer’ kayıt alanı olarak ekran açılacak. İkamet adresinin bulunduğu ‘yeşil kayıt alanında’ bulunan liselerden en fazla 3, mavi ‘komşu kayıt alanı’ ve kırmızı ‘diğer kayıt alanından’ da 2 tercih daha yapabilecekler” dedi.
BAŞARILI OKULLARIN KONTENJANI DÜŞTÜ
Sınav sisteminde katsayılar bakımından adaletsizliklerin yaşandığını ifade eden Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, “Özellikle yabancı dilden sınava giren öğrenciler, diller arasındaki katsayı farklı nedeniyle puan kayıpları yaşıyor. Bu nedenle bazı veliler mahkemeye başvuracaklarını söylüyor. Çocuklar bilime dayalı bir sınava tabi tutulmuyorlar. Bu dönemde çember sistem hayata geçirildi. Okullar nitelikli ve niteliksiz olarak ayrıldı. Antalya’da Metin Nuran Çakallıklı Anadolu Lisesi, Atilla Aldemir Konuk Anadolu Lisesi gibi Boğaziçi Üniversitesi’ne, ODTÜ’ye öğrenci gönderen başarı seviyesi yüksek okullar, puanlama sistemi nedeniyle niteliksiz duruma düştü. Bu başarılı okulların kontenjan sayıları da düşürüldü. Bunun yanında, Anadolu liselerinde, endüstri meslek liselerinde 6 farklı seçmeli din dersi veriliyor. Din her mecrada öğrenilebilir. Ama okullarda bilim öğretilmeli” ifadelerini kullandı.
YIĞILMA UYARISI
Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Milli Eğitim Bakanlığ kılavuzunun anlaşılır olmadığını, bir eğitim uzmanından yardım almadan yapılan tercihlerde yanlış yapma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyledi. Getirilen okul türü kısıtlamasının öğrencilerin istemedikleri okulları tercih etmelerine neden olacağını ifade eden Balık, “Komisyonlar tercihlerine giremeyen öğrencileri ‘dengeli bir şekilde yerleştirir’ ifadesi ile komisyonlara geniş yetkiler verildi. Daha önceki uygulamalara bakıldığında öğrencilerin daha çok imam hatip liselerine yönlendireceği görülüyor. 27 Haziran’dan 16 Eylül’e kadar devam edecek sürecin tamamlanmasından sonra bazı okullarda yığılmalar olacak” uyarıda bulundu.
YERLEŞTİRMEDE ÖNCELİK KRİTERLERİ
LGS’nin, TEOG ile karşılaştırıldığında puanların çok düşük olduğunu gördüklerini söyleyen Eğitim Bir Sen Antalya Şubesi Başkanı Mustafa Çoban, tercih yapılırken puanlardan çok yüzdelik dilimlere bakılmasını önerdi. Çoban şöyle bilgi verdi: “Geçmiş yıllarda 350 puan alan bir öğrenci Anadolu liselerine yerleşemezken bu yıl yerleşebilecek. Genel yüzdelik dilimi yüzde 13 olan öğrenciler, LGS puanıyla 126 bin kontenjanlı sınavla öğrenci alan okullara yerleşebilecek gruptalar. Okulların türü, kontenjanı, bulunduğu yere göre yapılacak Yerel Yerleştirme, öğrencilerin ikamet adresi, mezun oldukları ortaokulda kaç dönem okuduğu, tercih önceliği, okul başarı puan dilimi, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulundurularak yapılacak.”
Liselere Tercih Ve Yerleştirme Takvimi
2-13 Temmuz, tercihlerin alınması, 30 Temmuz, yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanların ilanı, 6-10 Ağustos, 1. nakil için tercih başvurularının alınması, 13-17 Ağustos, 2. nakil için tercih başvurularının alınması, 27-31 Ağustos, 3. nakil için tercih başvurularının alınması, 3-6 Eylül, 4. nakil için tercih başvurularının alınması, 10-14 Eylül, hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler için İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca başvuruların alınması, 16 Eylül, nakil komisyonlarınca yerleştirme işlemlerinin yapılması.
Foto: Yüksel Arslan, Mehmet Balık, Kadir Öztürk, Mustafa Çoban