Güncelleme Tarihi:
KOVİD-19 salgınının Türkiye’de görüldüğü ilk günlerden itibaren sıkı güvenlik önlemleri alan Antalya Valiliği, kent genelinde kurulan kontrol noktaları, sağlık taraması ekipleri ve sağlanan sıkı karantina koşullarıyla pandemi sürecini yöneterek kontrol altına aldı. Virüsle mücadele kapsamında Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) Akdeniz Üniversitesi (AÜ) içinde bulunan öğrenci yurtlarında 18 Mart’tan itibaren verilen karantina hastanesi hizmeti 29 Mayıs’ta sona eriyor. Öğrenim döneminde 4 bin civarında yatak kapasitesi ile hizmet veren yurtta, bugüne kadar salgına yakalanan hastalar, hastaların temas ettiği yakınları ve virüs şüphesi taşıyanlar olmak üzere 417 kişi 14’er gün karantinada kaldı.
117 VATANDAŞ KARANTİNADA
Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı’na bağlı 21 sağlık çalışanından oluşan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Emniyet Müdürlüğü, Kızılay, Antalya Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, ve Kredi Yurtlar Kurumu çalışanlarının hizmet verdiği karantina merkezinde kalan son hasta grubunun taburcu işlemleri ay sonunda gerçekleştirilecek. Tedavisi tamamlanan 218 hasta ve karantinada kalan 82 temaslı vaka taburcu edilirken, şu anda merkezde karantina süreci devam eden 117 kişi bulunuyor.
PSİKOSOSYAL DESTEK
pandemi sürecinde Antalya’da yaşayan yabancı uyrukluların, Dalaman Cezaevi’nden çıkan hükümlülerin, karantinaya alınan mahallelerin sakinlerinin ve evsizlerin tedavi ve izolasyonunun sağlandığı merkez, faaliyetlerine son veriyor. Karantina koşullarının uygulandığı bu süreçte vatandaşlara gıda, giyim, temizlik kiti ve psikolojik destek sağlanıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı psikososyal destek personeli, karantina koşullarında yaşayan vatandaşlara hizmet veriyor. Koronavirüslü hastaların dışındaki her oda, AFAD ve kurum içi temizlik görevlileri tarafından dezenfekte edilirken, misafirlerin odalar arası ziyaret yapmalarına izin verilmiyor. Yurtta kalan herkesin günde 3 öğün yemek ihtiyacı karşılanıyor, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü görevlileri, ara öğünlerde çay ve kahve dağıtımı yapıyor.
HASTALAR AYRI KATTA
Yurda ait iki blokta kalan her misafir, günübirlik olarak Sağlık Bakanlığı’ndan görevli doktorlar tarafından muayene ediliyor. Kişi herhangi bir semptom göstermiyorsa kendisiyle birlikte karantinaya alınan aile yakınıyla birlikte aynı odada kalabiliyor. Karantina süresinde veya sürenin dolmasından sonra yapılan muayenede herhangi bir semptom gösteren vatandaşlar, sağlık kuruluşlarına sevk ediliyor. Bir olumsuzluk tespit edilmediğinde ise tahliye ediliyor. Yapılan testler sonucunda koronavirüs testi pozitif çıkan ancak hastalığı hafif semptomlarla geçiren vatandaşlar, yurtta belirlenen ayrı katlarda misafir ediliyor. İlaç tedavilerine yurtta devam edilen vatandaşların odalarında kalmaları sağlanıyor.
2,5 AYLIK NEŞET VİRÜSÜ YENDİ
Yeşildere Mahallesi’nde koronavirüse ilk yakalananlardan biri de 2,5 aylık Neşet. Hastanede tedavi altına alınan Neşet’in minik bedeni virüsü yenmeyi başardı. Hastanedeki tedaviden sonra da karantina merkezinde anneannesi Gülizar Karateke ile birlikte 14 günlük gözetime alınan Neşet bebeğin tedavisine 29 Mayıs’a kadar devam edilecek. Anne Sümbül Elden, “Çocuğum anneannesiyle bir odada, ben başka bir odadayım. Karantina günlerinde pencereden pencereye görüyoruz birbirimizi” dedi.