Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin muz üretiminde lider konumda olan Antalya’da son yıllarda hızla genişleyen muz seralarında üretim 10 kat arttı. Antalyalı çiftçilerin seralarını sökerek muz üretimine geçmesinin sektörü zora sokacağını belirten tarım sektörü temsilcileri, plansız üretimin istikrarsız fiyata sebep olacağı ve ürünün çiftçinin elinde kalacağı yönünde uyarıyor. Bu artışta muz üretimine verilen devlet desteğinin etkili olduğunu belirten üretici örgütleri, tarımda başarı için üretim planlamasına gidilmesini istiyor
ANİ KARAR VERMEYİN
Tüm üreticilerin furya gibi tek bir ürüne yönelmesinin tarım üretiminin geleceğini tehlikeye soktuğunu ifade eden Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, “Üretici hızla yön değiştirip muz üretimine geçiyor. Bu plansızlık uzun vadede elde edilen ürünün para etmemesi olarak geri dönecek. Yüzde 58 vergi uygulanan muz, ihracata yönelik üretilebilecek bir ürün değil. Sadece iç pazara hitap ettiği için büyüme potansiyeline sahip değil. Bu nedenle üreticimiz yüksek kazanç beklentisine kapılıp ani kararla muz üretimine geçmemeli” diye konuştu.
KALİTEYİ KORUYAMAYIZ
Gazipaşa’da muz üreticisi Zafer Tan ise, Gazipaşa, Alanya, Manavgat, Aksu ve Kepez’de özellikle kapalı üretim alanlarında muz üretiminin artmasının temel sebebinin, devletin yüzde 50 faizini sübvanse ettiği 7 yıllık yatırım kredisi vermesi olduğunu belirtti. Antalya’nın Türkiye’nin muz üretiminin yüzde 40’ını karşıladığını söyleyen Tan, üretim sahalarındaki hızlı artışa karşı şu uyarıda bulundu: “Gazipaşa, 45 kilometrelik deniz bandındaki muz üretimiyle Türkiye’nin muz üretiminin merkezi. Manavgat’ta kapalı muz üretimi hızla yayılarak 5 bin dekarın üzerine çıktı. Antalya’nın birçok yerinde muz seraları hızla artıyor. Ama muz üretimini bilen insanlar yapmalı. Tarım kredisi veriliyor diye sektör dışından gelip üretime başlayanlar, Antalyalı çiftçi ürününü söküp muz dikerse üretim kalitemizi koruyamayız ve başarımızı sürdüremeyiz. Bunun sonucunda hepimiz kaybederiz.”