IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2015 13:34
Yerel Yönetim Araştırma Yardım ve Eğitim Derneği (YAYED) ve Muratpaşa Belediyesi’nce düzenlenen çalıştayda; Büyükşehir Belediye Yasası tartışıldı.
Muratpaşa Belediyesi işbirliği ile YAYED tarafından düzenlenen Büyükşehir Belediye Yasası ne getirdi ne götürdü? Konulu çalıştay gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Muratpaşa Belediye Başkan Vekili İbrahim Cephaneci; yasa ile 74 belediyenin kapatıldığını ve 539 köy tüzel kişiliğinin yanısıra İl Özel İdaresi’nin de tüzel kişiliğinin sona erdiğini söyledi.
Cephaneci,özellikletüzelkişiliklerikaldırılanköylerinçokciddihizmetsıkıntısınıçektiğinivurguladı.Katılımcılarınaktardığıgörüşvetespitler çalıştay sonuç bildirgesi olarak kamuoyu ile paylaşılacak.
Yeni Bütünşehir Yasası’nın Antalya’da Yarattığı Tahribat başlığı ile tespitlerini aktaran Antalya Büyükşehir ve Muratpaşa Belediyeleri Meclis Üyesi Songül Başkaya; Cumhuriyetin üniter yapısının tehdit altında olduğuna işaret ederek bütünşehir yasası ile eyalet sisteminin altyapısının oluşturulduğunu vurguladı. Başkaya; “Köylü, vergiyle, su sayacıyla tanıştı. Bütünşehir belediyesinin, bütçesi, nüfusla doğru orantılı artmadı. Paylaştırma Komisyonu’nca; İl Özel İdaresi’nin milyarlık mal varlığı, büyük oranda bütünşehire devredildi. Caddeler, sahiller, su sporları alanları, haller, otogarlar bütünşehire devredilirken, sit alanları, tarım alanları, sel ve taşkın alanları imara açılmıştır” dedi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Doç. Dr. Menaf Turan, “Uygulama Örnekleri Üzerinden Büyükşehir Belediyesi - İlçe Belediyesi İlişkileri”, Atılım Üniversitesi’nden Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, “Türkiye’de Planlama Sorunsalı ve Yeni Büyükşehir Belediye Sistemi”, Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Süheyla Suzan Alıca, “Çevre Hizmetleri Konusunda Yaşanan Sıkıntılar”, Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Esra Dik, “6360 Sonrası Köy ve Mahalle Yönetimi”, Ankara Üniversitesi’den Yrd. Doç. Dr. Ozan Zengin, “6360 sayılı Kanun’un Kırsal Alana Etkisi”, Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Müfit Bayram, “Büyükşehir Belediyesi Gözünden 6360 Sayılı Kanun Uygulaması”,Antalya için özel değerlendirmeler Akdeniz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık, “Kentleşme ve Çevre Kirliliğinin Gıda Güvenliği Açısından Ortaya Çıkardığı Yeni Sorunlar”, Antalya Barosu’ndan Av. Aynur Rüzgar Gökçe; ‘Antalya’da rantsal gelişmeler, Taş Ocakları, HES’ler, expo 2016’, Akdeniz Üniversitesi’nden Doç.Dr.Ferhunde Hayırsever Topçu da, “6360 Sayılı Kanun Çerçevesinde Su Hizmetleri Yönetiminin Değişimi ve Antalya Örneği” ve Antalya Barosu’ndan Aylin Onursev; ‘Kadınlar için sığınaksız bir dünya’ konularında görüş ve tespitlerini katılımcılarla paylaştı.