Güncelleme Tarihi:
ANTALYA’daki taksi durakları tek tip olacak. Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası tek tip duraklar için Muratpaşa ve Konyaaltı belediyeleriyle protokol imzaladı. Kent merkezindeki 183 taksi durağının 131’inin Muratpaşa’da yer aldığını söyleyen Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Niyazi Özçelik, bu duraklarının tamamının değiştirileceğini açıkladı.
DERME ÇATMA BİNALARA SON
Önceliğin hiç taksi durağı olmayan yerlere verildiğini belirten Özçelik, “Derme çatma, teneke yapılarda, şemsiye, ağaç altlarında oturan esnafımızdan başladık. Şimdiye kadar 1 taksi ve 3 nakliyeci durağımızı yaptık. Barınma ve çalışma ortamlarını hazırlayarak faaliyete soktuk. Getirdiğimiz bu yeniliklerle şoför esnafımız çağ atlıyor. Hayallerimiz gerçek oluyor” dedi.
LARA BEACH TAKSİ DEĞİŞTİRİLDİ
Taksi duraklarımızın yapımına en eski durak olan Lara Beach Taksi’den başladıklarını dile getiren Niyazi Özçelik, “20 yıldır hizmet veren bu durak oldukça eski durumdaydı. Elektriği, suyu, tuvaleti yoktu. Oturabilecekleri, yazın duş alabilecekleri bir yer yoktu. 1.5 metrekarelik bir kulübenin içerisinde yokluk içinde mesai yapıyorlardı. Durağı yeniledik ve açılışını Muratpaşa Belediye Başkanı'mız Ümit Uysal’la birlikte yaptık” diye konuştu. Tek tip taksi duraklarının hepsinde beyaz zemin üzerine sarı-siyah damalı şeritler bulunacağını duyuran Özçelik şunları söyledi: “Geçmişte taksilerin üzerinde olan bu şeritler sayesinde yerli ve yabancı herkes, taksi duraklarını rahatlıkla ayırt edecek. Ramazan Bayramı’na kadar 5 durak yapılıp bitmiş olacak. Bundan sonra esnaf daha ferah bir ortamda çalışacak.”
EN ESKİ DURAKLARA ÖNCELİK
“İhtiyacı olan durakları tespit ettik. Halen demirden olan Şarampol Taksi durağı değişecek. Kaleiçi’ndeki durağımızın durumu çok kötü olduğu için değişimde öncelik vereceğiz. Yine Perge Caddesi ile 12’nci Cadde’nin kesişimindeki kavşakta ve Sampi Kavşağı’da bulunan durakların da acilen değişimini sağlayacağız. En eski duraklardan, en çok mağdur olan esnaftan başlayıp Antalya genelinde tek tip durak uygulamasına devam edeceğiz.”
TAKSİLERE DEZENFEKTE KARTI
Taksicilere turizm bölgesinde faaliyet gösterme bilinciyle eğitimler verdiklerini kaydeden Özçelik, “Bir yılı aşkın süredir devam eden salgına karşı duraklarımızda dezenfekte çalışmalarını aralıksız sürdürüyoruz. Duraklara ücretsiz hijyen malzemeleri dağıtıyoruz. Bölgesel yoğunluğuna göre duraklar ve taksiler haftada 1-3 kez dezenfekte ediliyor. Dezenfekte olan araçların kartları var. Dezenfekte uygulamalarının aksaması halinde ceza işlemleri uygulanıyor” diye bilgi verdi.
ÖTV’SİZ YAKIT İMKÂNI VERİLSİN
Pandemide ulaşım esnafının da büyük yara aldığına dikkat çeken Niyazi Özçelik, “Taksilerin gelirleri önceki yıllara oranla yüzde 80 düştü. Kredi borçlarını ödeyemediler, gelirleri yok denecek seviyelere düştü. Hayat pahalılığı da bir o kadar arttı. Araç bakım maliyeti 2.5 katına çıktı. Servislerin, otobüslerin fiyatına zam gelirken, halkımızın bu süreçte güvenli ulaşım sağlaması için biz zam yapmadık. Onlar mazot desteği alırken biz zor şartlarda çalıştık. Sadece 3 ay süreyle biner lira devlet teşviki aldık. Şimdi tam sezon açılıyor derken Rusya’nın ve Avrupa’nın seyahat kısıtlamalarıyla tekrar zora düştük. Tekne ve özel yat işletmecilerine verildiği gibi KDV’siz, ÖTV’siz yakıt imkânının taksi ve nakliye esnafa da tanınmasını istiyoruz” dedi.
KAMYONCULAR DA SIKINTILI
Kamyoncuların sorunlarına da değinen Özçelik, “Süreçten en az etkilenen kamyoncu esnafımız oldu. Onlar sürekli çalışıyorlar. Fakat ticaretin hareketli olduğu dönemde gidiş-dönüş çalışıyorlardı. Şimdi ticarette bir azalma olduğu için başka şehre giden araç boş geliyor. Kamyoncularımız kontak kapatmadı, ama zor durumda. Şehir içi nakliyecilerimizin gelirleri de düştü” açıklamasında bulundu.
YENİ DURAKLAR NASIL OLACAK?
Durakların boyutları ve içlerindeki donanım, bulundukları konuma ve çalışma düzenlerine göre belirlenecek. Konuşlanma sıkıntısı olmayan alanlarda durakları 5 metreye 6 metre olarak yapıyoruz. Binaların içinde telsizlerin, prizlerin, zil sisteminin ve şarj ünitelerinin olduğu koordinasyon masası, oturma, dinlenme ve yemek yeme alanları, mutfak tezgahı, buzdolabı, televizyon, tuvalet ve duş olacak. Duraklarda esnafın duş alıp üstünü değiştirebileceği bir ortam ve eşyalarını koyabileceği dolaplar bulunacak.
KAMYONCULAR İÇİN KENT GARAJI
Yeni Otobüs Terminali’nin yapıldığı bölgeye şehirlerarası kamyoncular için kent garajı yapılacağını da açıklayan Niyazi Özçelik, “Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’le görüştük. Bu projeyi hayata geçirmek üzere önümüzdeki günlerde bir protokol imzalayacağız. Şehirlerarasında odamıza kayıtlı 2 binin üzerinde kamyoncu, bin 600 civarında şehir içi nakliyecisi var. Şehir içi nakliyeciler için de 50’den fazla nakliye durağı var. Çoğunun barınma kulübesi bile yoktu. Biz en çok nakliye aracının bir arada olduğu Eski Sanayi bölgesinden başlayıp onları da tek tüp duraklarla yenilemeye başladık. Onlara kurumsal kimlik kazandırarak nakliyecilerle müşteriler arasında güvenli hizmet ortamı sağlamayı hedefliyoruz” diye bilgi verdi.