Minik eller üretim yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Minik eller üretim yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2019 10:22

Doğanın içine kurulan tarım alanları ve çiftlikte çocukların toprağa dokunarak, ürün yetiştirerek ve hayvanları besleyerek büyümelerine olanak tanıyan ‘Ekolojik Kreş’, Avrupa Birliği ve Akdeniz Belediyeler Birliği tarafından ödüllendirildi.

Haberin Devamı

DOĞANIN İÇİNDE YAŞAM EĞİTİMİ
Döşemealtı Belediyesi tarafından hayata geçirilen Ekolojik Kreş, çocukların doğayla iç içe eğitim almalarına olanak tanıyan bir proje olarak hem Avrupa’da hem de hem de Türkiye’de ödül aldı. Avrupa Birliği’nin (AB) 130 bin Euro bütçeli ‘Ecological Children Gardens - Ekolojik Çiftlik Kreşleri’ kategorisinde hibe almaya hak kazanan 10 projeden biri olan Ekolojik Kreş, Akdeniz Belediyeler Birliği tarafından da ‘En İyi Üst Yapı’ projesi seçildi. İki yıl önce başlayan projeyi anlatan Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, çocukların küçük yaştan itibaren toprağa dokunarak büyümesinin gelişimlerine çok iyi geldiğini söyledi.
ÇOCUKLARA DOĞA VE HAYVAN SEVGİSİ
İtalya, Norveç, Litvanya, Polonya, Romanya ve Estonya ile ortaklaşa yürütülen projede Türkiye’yi ekolojik kreş eğitim sistemi alanında temsil ettiklerini söyleyen Turgay Genç, “Hedefimiz eğitimin içine yaşamı koymaktı. Güneş enerji sistemiyle enerjisini kendi üreten, bahçeleri ve çiftliği olan bir okul tasarladık. Avrupa Birliği projesine sunduğumuz okulumuz ve eğitim sistemimiz kabul edildi. 6 ülkeden ekolojik kreş eğitimcileri gelip bizim sistemimizi inceliyorlar, bizim hocalarımız da o ülkelerde inceleme yapıyor” dedi.
2020’DE KÖYLER BÖLGESİNE YAPILACAK
Böyle bir proje fikrinin bir yurt dışı seyahatinde ortaya çıktığını belirten Genç, sözlerine şöyle devam etti: “Birçok belediyeden geldiler, kendi bölgelerinde uygulamak üzere bilgi aldılar. Geniş kitlelerin ilgisini çeken bu kreş için buraya yerleşmek isteyen insanlar bile var. ‘Eğer kayıt yapacaksanız bu bölgede yerleşeceğiz’ diyorlar. Köyler bölgesine 2020’de bir ekolojik kreş daha yapacağız. Orada bu projeyi biraz daha geliştirerek uygulayacağız.”
KREŞTE HAYVAN ÇİFTLİĞİ DE VAR
Çocuklarda rekabetten ziyade paylaşımcılığın öne çıktığını vurgulayan kreş müdürü Fatih Çelik, 20’şer kişilik sınıflarda 110 öğrencili Ekolojik Kreş’te gün içinde neler yapıldığını şöyle anlattı: “Doğal ürünü yetiştirmek, ondan mahsül almak ve bunun mutfakta pişirildiğini görmek çocukların üzerinde çok güzel etkiler bırakıyor. Çocuklar doğal döngü içinde işbirliği yapmayı öğreniyor. Kendi yetiştirdikleri ürünleri yemeyi de seviyorlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!