MEVSİMLİK HAYATLAR

Güncelleme Tarihi:

MEVSİMLİK HAYATLAR
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2019 10:37

Ağır iş koşullarıyla yorulup göçle savrulan mevsimlik tarım işçileri için Antalya’da mesai sabahın erken saatlerinde başlayıp akşama kadar sürüyor.

Haberin Devamı

ANTALYA, mevsimlik iş gücünün en yoğun olduğu bölgeler arasında. Toroslar boyunca seralarda, bağ bahçelerde, Yörük çadırlarında ve yaylalardaki hayvan sürülerinin başında hep çocuklar var. Hayata gözlerini toprağın üstünde açıyorlar, minik elleriyle sebze meyve topluyorlar, hayvan güdüp süt sağıyorlar.

MEVSİMLİK HAYATLAR

GÖÇ YOLLARINDA BÜYÜYORLAR
Binlerce çocuk göç yollarında büyüyor. Kimi domates yetiştirmeye gidiyor, kimi portakal toplamaya. Kamyon kasalarında yolculukların ardından suyun, gıdanın, sağlığın olmadığı koşullarda, tarlalarda doğup nüfus kaydı bile yapılamamış çocuklar var. Yorucu çalışma koşullarında minik bedenlerinde kas ve iskelet sistemi hastalıkları, cilt hastalıkları, kalp, akciğer ve damar hastalıkları oluşuyor. Çadır kamplardaki zorlu yaşam koşulları, tuvalet ve banyo eksikliği, sivrisinek ve yetersiz beslenme gibi sorunlar nedeniyle ishal ve mide rahatsızlıkları da yaygın.

Haberin Devamı

MEVSİMLİK HAYATLAR

BRANDA ÇADIRLARDA YAŞAM
Hemen hemen bütün göçmen işçilerin Türkiye’ye göçleri akrabalık ilişkileri ile başlıyor. Mesai genellikle gün doğumuyla başlayıp gün batımı ile son buluyor. Göçmen işçiler daha çok bahçe ve tarla kenarlarında kurdukları plastik veya branda çadırlarda konaklıyor.

ÖĞRETMENLİKTEN ÇİFTÇİLİĞE
Edebiyat öğretmeni İbrahim Ahmet, 6 sene önce ailesiyle beraber Suriye’de savaşın derinden hissedildiği Hama bölgesinden Gaziantep’e, oradan da Antalya’ya gelmiş. Önce inşaatlarda, sonra tarlada çalışmaya başlayan Ahmet, hayatındaki değişimi “Yıllarca öğrenciler yetiştirdim. Şimdi burada sebze meyve yetiştiriyorum. Öğretmenlik çok güzeldi ama çiftçilik de güzel” diye anlatıyor.

AYIBAŞILIK SİSTEMİ KALDIRILMALI

Mevsimlik işçiler, her sabah aynı yere gidip kendilerini çalışacakları bahçelere götüren traktörü bekliyor. Dayıbaşı içlerinden bazılarını seçiyor ve traktör römorkunda çoluk çocuk tarlalara taşınıyorlar. 6 – 7 yaşlarından itibaren neredeyse her çocuk iş olduğu zaman yetişkinlerle birlikte çalışıyor. Yetişkinlerin yevmiyesi günlük 75 lira. Ama çocuklara yarım yevmiye veriliyor.

Haberin Devamı

MEVSİMLİK HAYATLAR

MEYVE BAHÇELERİNDE OYUN HAYALİ
Asya, Gizem ve Ahmet bölgede sayıları 10 binlerce olan çocuk mevsimlik işçilerden sadece birkaçı. Bu Roman çocuklar mevsimine göre aileleriyle birlikte bazen kiraz ve vişne, bazen de narenciye topluyorlar. Kimi büyüyünce öğretmen olmak istiyor, kimi doktor. Ama şimdilik zamanlarının çoğu ağaçlarda geçiyor. Onlar oyun hayali kurarken çalıştıkları gün başına aileleri her biri için 30 – 35 lira alıyor.

 

BAKMADAN GEÇME!