Meme küçültme ameliyatı estetik değil hastalık kapsamında

Güncelleme Tarihi:

Meme küçültme ameliyatı estetik değil hastalık kapsamında
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2017 11:04

Meme küçültme ameliyatı estetik değil hastalık kapsamında

Haberin Devamı

Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü'nden Doç. Dr. Dilek Şenen, 2016 yılından bugüne kadar 200'ün üzerinde hastaya meme küçültme ameliyatı uyguladıklarını belirtti. Kendilerine başvuran hastaların ameliyatlarının SGK kapsamında karşılandığını hatırlatan Doç.Dr. Şenen, çoğunluğunun kilolu kadınlar olduğuna dikkati çekti.
Doç. Dr. Dilek Şenen, son 4-5 yıldır SGK kapsamına alınan meme küçültme ameliyatları ile ilgili bilgi verdi. Doç. Dr. Şenen, “Hastada memenin büyüklüğünün yanında sırt ve omuz ağrısı, meme altlarında pişik, sütyen askısının olduğu yerde ağırlık nedeniyle iz varsa ve biz bunları görüyorsak, 3 plastik ve rekonstrüktif hekimden oluşan kurul, bu hastanın ameliyat olmasına karar veriyor" dedi. Memeden çıkarılan dokunun tek memede 250 gram ve üzeri ise orta büyüklükte meme, 250 gram ile 1200 gram arasında ise büyük meme, 1200 gramdan fazla ise dev meme olarak adlandırıldığını söyleyen Doç.Dr. Şenen, “Bu kişiden kişiye değişiyor tabii. Zayıf bir kadındaki 500 gram ile kilolu bir kadındaki 500 gram çok farklı" dedi.
KİLOLU HASTALAR ÖNCE KİLO VERMELİ
2016 yılından bugüne kadar 200'ün üzerinde hastayı ameliyat ettiklerini belirten Doç.Dr. Şenen, son zamanlarda bütün insanları tehdit eden hastalıkların başında obezitenin geldiğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bize başvuran kadınlarda genel olarak gördüğümüz kilolu olmaları. Meme sadece meme dokusundan oluşmuş bir organ değil. Yağdan da oluşmuş bir organ. Bir kadın ne kadar kilo alırsa, memeleri de o kadar büyük olacaktır. Bize başvuran kadın kilolu ise ben ilk başta 'Kilo verecek misin?' diye soruyorum. 'Evet ama öncelikle bu ameliyatı olayım sonra kilo vereceğim' diyorsa hastayı uyarıyorum. 'Eğer ameliyat sonrası kilo verirseniz memeler de sarkacak, form değiştirecek ve siz tekrar ameliyat olmak için geleceksiniz' diyorum. Bu nedenle kilolu kadınlar ilk başta kilo verecek, gerekirse obezite cerrahisini olacak ve sonra bize başvuracak. Böylece daha sağlıklı bir yol izlemiş oluruz."
AMELİYAT İZLERİ HER HASTANIN KENDİNE ÖZGÜ
Kendilerine başvuran hastalara meme küçültme ameliyatı sonrasında iz kalacağını söylediğini de kaydeden Doç.Dr. Dilek Şenen, “Ancak hasta artıları ve eksileriyle bir teraziye koyacak ve tartacak" dedi. Memeler küçülünce meme altındaki pişiklerin, sırt ve omuz ağrısının azalacağını, fiziksel görünüşün düzeleceğini, yaşam kalitesinin artacağını söyleyen Doç.Dr. Şenen, “Spor yapamayan kadınlar var 'Utanıyorum insanların içine çıkmaktan' diyen kadınlar var. O nedenle ölçüp biçerek hastaların bize gelmesi gerekiyor. Bir şey yaparken bir şeyleri de feda etmek gerekiyor. Bu da meme ameliyatı izsiz olamayacak. Bu iz parmak izi gibi. Herkesin izi kendine özgü. Biz plastik cerrahız ama bu arada estetik cerrahız. Attığımız dikişler estetik fakat iz kalıyor. Bu hastanın kendi vücudunun imzası olarak düşünülmeli" diye konuştu.
Meme küçültme ameliyatı sonrasında hastanın kilosunu mutlaka koruması gerektiğini de vurgulayan Doç.Dr. Şenen, “Bu ameliyat sonrası hasta kilo alırsa memeler yeniden büyüyebilir. Hasta mutlaka kilosunu korumalı" dedi.
AMELİYATLAR PATOLOJİK İNCELEME SONUCU BELİRLEYİCİ DE OLABİLİYOR
Meme küçültme ameliyatlarında çıkarılan dokunun patolojiye gönderildiğini belirten Doç.Dr. Şenen, “Bu inceleme sonrasında nadir de olsa kanser belirleyici hücreleri görebiliriz. 'Bu hastanın incelenmesi ve takip edilmesi lazım' dediğimiz hastalıkları da bu ameliyat sonrası belirleyebiliyoruz. Meme küçültme ameliyatları patolojik inceleme sonrası belirleyici de olabiliyor" ifadelerini kullandı.
ERKEKLER DE AMELİYAT OLUYOR
Doç.Dr. Dilek Şenen, bu ameliyatların erkeklerde de uygulandığını belirterek, “Erkeklerdeki meme büyüklüğü 'Jinekomasti' olarak adlandırılıyor. Eğer ultrasonografi sonrası memede kadın tipi büyüme varsa erkek hastalar da ameliyat olabiliyor" dedi. Doç.Dr. Şenen, bu durumdaki erkek hastaların ameliyat masraflarının da devlet tarafından ödendiğini söyledi.
AMELİYATTAN SONRA ÇOK AKTİFİM
3 ay önce ameliyat olan ve adını açıklamayan hasta ameliyattan sonra sağlığına kavuştuğunu belirterek, “Sırtımda, omuzlarımda ağrı, yazın pişik oluyordu. İş görmekte de zorlanıyordum. Şimdi ise çok çok aktifim. Ameliyattan sonra çok rahatım. Aynaya bakıyorum bayağı bir küçülmüş" dedi. Meme büyüklüğünden şikayet eden kadınlara ameliyatı önerdiğini söyleyen hasta, “Ben anneme bile söylüyorum. Sırtın ve omzun ağrıyorsa ameliyat ol' diyorum" dedi
MEME BÜYÜTMEK İSTEYEN DE VAR
Meme büyütme ameliyatı için hastaneye başvuran 20 yaşındaki genç kızın sorunu ise farklı. 1.5 yaşlarında kaynar su tenceresinin içine düştüğünü anlatan genç kız, “Göğsüm yandı o zaman. Ve şimdi göğüslerimin biri büyük biri küçük ve şekil bozukluğu var. Bu nedenle ameliyat olacağım" dedi. Genç kız, insanın görüntüsü ile alakalı bir problemi olmaması gerektiğini ve özgüvenin insanın kendisini iyi hissetmesine neden olduğunu sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!