Güncelleme Tarihi:
HER ne kadar turizmin başkentiyiz desek de tarım bu toprakların kadim geçim kaynağı. Pamfilya döneminde koskoca şehirleri zeytin üretimiyle finanse eden bir ekonomik ve kültürel altyapı var bu topraklarda.
Antalya 7 milyonluk tonluk yaş meyve ve sebze üretimiyle, binlerce hayvan varlığıyla tarımda söz sahibi olan bir kent. Kadim tarım kenti olma özelliğini eğitimli tarım neferleriyle daha da ileriye taşıyabilir.
Eğitime inanan bir insanım. Tarımımızın da geçmişten gelen bilgi ve birikimimizin eğitimle harmanlanarak daha ileriye götürebileceğine inancım tam.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı, gençlerin tarımda daha etkin yer alması, toprakla buluşması ve dünya ile rekabet gücü yüksek tarım insan gücü yaratmak amacıyla iş birliği protokolü imzaladı.
Protokolde küresel rekabet, dijital çağın niteliklerinden bahsediliyor. Geçmişten bu yana sahip olduğumuz tarım ülkesi olma özelliğimizi gelişen teknolojiler ve güçlü tarım işgücü ile güçlendirerek, üretimi çeşitlendirme hedefinden söz ediliyor. Ne kadar güzel hedefler değil mi? Umuyorum bu protokolün gerekçesi ve hedefleri kağıt üzerinde kalmaz.
ANTALYA ÖRNEK OLABİLİR
Antalya özel bir kent. Bir çok konuya öncülük edebilecek, potansiyeli yüksek bir kent. Ben iki Bakanlık arasında tarımı gençlerle buluşturabilecek, tarımı gençleştirebilecek ve tarımı geleceğe taşıyabilecek iş birliği protokolünün Antalya için raflarda kalmayacağına inanıyorum. Aslında bu düşüncemi güçlendirecek adımların atılmasını da ilgiyle takip ediyorum.
Geçenlerde Tarım ve Orman İl Müdürü Gökhan Karaca ile Milli Eğitim İl Müdürü Emre Çalışkan tarım, hayvancılık ve laboratuvar hizmetleri alanında işbirliği için bir araya geldi. Ardından iki müdürlüğün temsilcileri protokol yürütme kurulu oluşturarak hemen işe başladı. Tarım meslek lisesinde yapılacak çalışmaları planlamak ve koordine etmek amacıyla ortak çalışma grubu oluşturuldu. Protokolün ana hedefi tarımda nitelikli iç gücü oluşturmak, akıllı tarım uygulamalarıyla gençleri buluşturmak.
3 TARIM LİSESİ
Biliyor musunuz Antalya’da tarım eğitimi veren tarım liseleri var. Sebzecilik, peyzaj, kesme çiçek alanlarında çocukları yetiştiren Aysel Akın Klaus Wagner Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Aksu’da eğitim veriyor. Epeydir aklımda olan bir soruydu? Neden bilinen bir lise değil. Ülkeyi, hatta dünyayı doyuran şehirde, sektörün çok da ihtiyacı olan işgücünü yetiştiren bir tarım lisesi var ama kimse bilmiyor.
Protokolün imzalanmasının ardından Aksu’daki tarım lisesiyle ilgili çalışmalar hızlandı. Hazine’ye ait 17 dönüm arazide uygulama serası yapılması, çeşitli tarım ürünlerinin üretilmesi gibi konularda çalışmalar başlatıldı. Akıllı tarım uygulamalarına öncülük edecek bir altyapı çalışması var.
BURSLU VE İŞ GARANTİLİ TARIM LİSESİ
Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü şimdilerde Akseki’de Şahinler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde tarım bölümüyle ilgili hummalı bir çalışma içerisinde. Bu yıl LGS ile 30 çocuğun yerleştiği lisede gençler, bir yandan tarımla ilgili teorik eğitim alırken bir yandan da hayırsever Duruk ailesinin tahsis ettiği arazide uygulamalı tarım yapacak. Hayırsever tarafından lisede tarım eğitimi alan gençlere burs bile verilecek. Okulu bitiren gençlere ise iş garantisi sağlanıyor.
Kaş’ta Kınık Çok Programlı Anadolu Lisesi’ndeki tarım bölümü de yine gençleri tarımla buluşturan önemli bir eğitim kurumu. Bahçe bitkilerinden, tarla bitkilerine, tarım makinelerinden, çiçek yetiştiriciliğine bir çok alanda tarımsal eğitim alma fırsatı bulan gençler, ziraat mühendislerinin mihmandarlığında toprakla buluşacak.
Antalya, tarım liseleriyle tıpkı köy enstitülerinde olduğu gibi bir hikaye yazabilir mi, ne dersiniz?