MEDİKAL TURİSTİ AKDENİZ ÇEKİYOR

Güncelleme Tarihi:

MEDİKAL TURİSTİ AKDENİZ ÇEKİYOR
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2021 10:19

Antalya; Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden biri. Tarihi, kültürel ve turistik kaynaklarının yanı sıra son zamanlarda başarılı medikal turizm faaliyetleriyle dünyanın dikkatini çekiyor.

Haberin Devamı

ÖZELLİKLE pandemiden sonra sağlık turizmi kavramı sıklıkla anılmaya başlandı. Dünya çapında günden güne büyüyen bu alternatif turizm dalı, Türkiye’de de gelişimini hızla sürdürüyor. Bu yüzden ilk yazımda bu konuya temas etmek istedim.
*
Tarihe baktığımızda, Anadolu coğrafyasında sağlık turizmi antik dönemlere kadar uzanıyor. Şu an zihninizde antik dönemlere gidin, Anadolu’da Helenistik dönemde şifalı suların keşfedilmesi ile başlayan sürecin başlangıç yıllarına doğru yolculuk yapın. İşte bu şifalı suların keşfi, bugünkü medikal turizmin de temellerini atmıştır.
*
Turizm harcamalarındaki payı yaklaşık 630 milyar dolar olan bir sektör düşünün. Henüz emekleme döneminde olmasına rağmen ülkelerin ekonomisi içerisindeki payı yadsınamaz bir seviyede.
*
Sağlık turizmi; kullanılan kaynak farklılıkları bakımından medikal, termal, geriatri ve engelli turizmi olarak sınıflandırılıyor. Türkiye, genel olarak bu dört tür bakımından oldukça güçlü bir destinasyon.
*
Medikal turizm aslında iki yönlüdür. Birinci yönü ülkeye gelen turist sağlığını konu alırken, ikinci yönü ise uluslararası hastaların planlı tedavi amaçlı seyahatlerini kapsar. Bir zamanlar sağlık turizmi sadece yerli turist sağlığı açısından hizmet verme noktasında iken, zamanla uluslararası sağlık turizminin önemi anlaşılarak, hızla gelişim ve dönüşüm sağlamıştır.
*
Bu konuda Türkiye’deki gelişimin sağlanmasını destekleyen önemli devlet teşvikleri de var. Özellikle Ticaret Bakanlığı faaliyet gösteren kuruluşlara çeşitli destekler sağlıyor. Ancak bu desteklerden faydalanabilmek için sağlık kuruluşlarının öncelikle Sağlık Bakanlığı tarafından uluslararası sağlık turizmi yetki belgesini almış olması gerekiyor.
*
Türkiye’de son yıllarda sağlık turizminde yaşanan gelişmeler bir hayli dikkat çekiyor ve bu alanda atılan adımlar ülke genelinde yüksek sesle konuşuluyor.

Haberin Devamı

AVRUPA’NIN GÖZDESİYİZ
Gelin bir de Avrupa sağlık turizmine nasıl bakıyor, Türkiye için ne düşünüyor diye bakalım... Türkiye, özellikle Avrupalı turistler açısından sağlık turizmi konusunda cazibe merkezlerinden biri.
*
AVANTAJ TÜRKİYE’DE
Turistlere, ulaşım kolaylığı, düşük fiyat avantajı, yüksek standartlara sahip sağlık tesisleri ve devlet teşviki gibi birçok imkân sağlıyoruz. Akdeniz çanağı ülkelerinde yer alan en büyük rakibimiz İspanya’ya göre Türkiye’deki sağlık operasyon ücretleri neredeyse yarı yarıya. Böyle bir avantaj zincirine sahipken Türkiye neden tercih edilmesin?

 

Haberin Devamı

Veriler üzerinden konuşacak olursak; TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 2009 yılında 200 bin civarında olan sağlık turisti sayısının, 2019 yılında 670 bin civarına ulaştığı görülüyor.
*
Ama gelin görün ki 2023 yılında ise yaklaşık 1milyon olması beklenen sayı, 2020 yılında yaşanan pandemi süreciyle tamamen belirsiz bir noktaya geldi.


AKDENİZ MARKASI ÖNCÜ OLDU
Antalya; Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden biri. Tarihi, kültürel ve turistik kaynaklarının yanı sıra son zamanlarda başarılı medikal turizm faaliyetleriyle dünyanın dikkatini çekiyor.
*
Akdeniz Üniversitesi, sağlık turizmi bakımından şehrimizin adının duyulmasında önemli katkılar sağlamıştır. Türkiye’de sağlık alanındaki önemli gelişmelerin altında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibinin de imzası var.
*
Ulusal ve uluslararası basında yankı yapan bu gelişmeler, medikal turistin ilgisini şehre çekiyor, Akdeniz Üniversitesi de bu bakımdan kent için öncü bir rol üstleniyor.
*
İnanıyorum ki; bu pandemi sürecinin de hep birlikte üstesinden gelecek ve turizm açısından dünyanın gözdesi olmaya devam edeceğiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!