MANTAR ÜRETİMİNE ‘SAMAN’ DARBESİ

Güncelleme Tarihi:

MANTAR ÜRETİMİNE ‘SAMAN’ DARBESİ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2019 12:45

Beyaz altın adı verilen kültür mantarında Türkiye’nin ihtiyacının önemli bir kısmını tek başına karşılayan Korkuteli ilçesinde üretici saman fiyatlarından dert yanıyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin mantar ihtiyacının yüzde 50’den fazlasının karşılandığı Antalya’nın Korkuteli ilçesinde mantarcılar saman fiyatları ve enerji maliyetlerinden dertli. Yılda 20 bin tonu aşkın mantar üretimi yapılan ilçede mantar üretimini başlatanlardan Süleyman Ersan, mantarda en büyük gider kalemlerinin saman ve enerji maliyetleri olduğunu söyledi.

TARLADA 50, EVE GELDİ 550

Güney Doğu’dan tonunu 50 liraya aldığı samanı Korkuteli’ne bağlama ve nakliye maliyeti ile birlikte 550 liraya getirdiğini açıklayan mantar üreticisi ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Ersan, “Samanın bağlaması ve nakliyesi oldukça yüksek. Geçen seneye göre saman işi yapanlar hiç para kazanmadı bu sene. Bizim de maliyetlerimiz oldukça arttı” dedi.

MANTAR ÜRETİMİNE ‘SAMAN’ DARBESİ

ÜRETİMİN HAM MADDESİ

Haberin Devamı

Samanın mantar üretiminin ham maddelerinden biri olduğunu açıklayan Ersan, “Mantar üretiminde mantarın yetiştirildiği kompost; saman ve tavuk gübresinden yapılır. Mantardaki en büyük gider kalemi saman ve enerjidir. Saman bu bölgede yeterli seviyede yetişmediği için Türkiye’nin bir çok yerinden saman alıyoruz. Türkiye’de üretilen 300 bin ton samanın yüzde 10’unu ben alıyorum. Fakat motorine gelen zamların da etkisiyle aldığımız samanı 11 kat daha fazla ödeyerek buraya getiriyoruz” diye konuştu.

MANTAR ÜRETİMİNE ‘SAMAN’ DARBESİ

HUBUBAT YERİNİ SERAYA BIRAKTI

Akdeniz bölgesinde bir zamanlar hububat yetiştiriciliğinin yaygın olduğunu be nedenle saman üretiminin de yapıldığını açıklayan Ersan, şöyle konuştu: “Bu bölgede buğday ekimi yetersiz. Bunun bir nedeni tarlalarda ölçek sorunu olması. Tarlalar miras yoluyla bölüşüldüğü için gittikçe küçüldü. Bir de ülke genelinde buğday, arpa gibi hububat üretiminden uzaklaşıldı. Hububat üretimi artık yerini bölgemizde seraya bıraktı.”

6 BİN KİŞİ GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

Haberin Devamı

Korkuteli’nde 25 yıldır yapılan mantarcılık bölgenin kalkınmasında büyük rol oynuyor. Türkiye’nin mantar ihtiyacının yüzde 50’sinden fazlasını karşılayan ilçede hemen her evin altında mantar yetiştiriciliği yapılıyor. Bölgede 6 bini aşkın kişi geçimini mantar üreterek sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!