Güncelleme Tarihi:
ALANYA’nın Keykubat Plajı’nda yapımı başlatılan ve bilim dünyasını ikiye bölen T mahmuz projesine Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden ‘olumsuz görüş’ geldi. Alanya Belediyesi tarafından sunulan mahmuz projesini değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilgili kurumların görüşüne başvurdu. Bakanlığın görüş istediği Büyükşehir Belediyesi’nin İmar Komisyonu kararında yapımı planlanan 3 mahmuzun, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine aday Alanya Kalesi, Kızılkule ve tersane siluetini bozacağı belirtildi.
KIYI EROZYONUNU ARTIRIR
Projenin dayanağı olan 5 bin ölçekli planların güncel olmadığına dikkati çeken İmar Komisyonu, sağ ve soldaki mahmuzlar kıyı çizgisinden başlarken ortadaki mahmuzun karayolu kenarından başlatıldığını ve bu durumun plajdaki yaya geçişini keseceğini belirtti. Planlama alanında mülkiyet analizi yapılmadığına vurgu yapan komisyon, bölgede özel araziler olduğunu hatırlattı. Mahmuz projesine dayanak olan Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) raporunun yeniden değerlendirilmesini isteyen İmar Komisyonu, projenin Keykubat Plajı’nda kıyı erozyonunu hızlandıracağı ve geri dönülmez hasarlara yol açabileceği uyarısında bulundu.
YÜZME ALANLARINDA OLMAZ
Nazım imar planı revizyon çalışmalarının Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce sürdürüldüğünü ve henüz sonuçlanmadığını dile getiren İmar Komisyonu, 5 bin ölçekli nazım imar planıyla bin ölçekli uygulama imar planı arasında bulunan uyumsuzluklara dikkati çekti. Bu tip sert yapıların yüzme alanlarında tercih edilmesinin doğru sonuçlar vermeyeceğinden bahsedilen İmar Komisyonu kararında, “imar planına ilişkin olumlu kurum görüşü verilemeyeceği” ifadesi yer aldı.
SAHİLİN BÜTÜNÜNE YAYILIR
Bölgedeki Dim Barajı’nın yapımının ardından sahilde başlayan erozyona çare için hazırlanan proje Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) öğretim üyeleri Murat Aksel ve Mehmet Dikici’nin imzasını taşıyor. Bu projeye karşı çıkan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Akdeniz, Yıldız Teknik ve Dokuz Eylül üniversitelerinden bazı akademisyenler ise mahmuz yapılırsa erozyonun sahilin bütününe yayılacağı tehlikesine dikkat çekmişti.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Hürriyet Akdeniz’e konuşan Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Dipova, Alanya Limanı ve Dim Çayı arasında belirgin bir erozyon yaşandığını belirterek, “Buna en önemli sebep Dim Barajı’nın sediman kaynağını azaltmasıdır. Yalnızca batı kesimine ve tek seçenek olarak T mahmuz yapılması soruna köklü çözüm getirmez. Tüm sahil için çözüm üretilmelidir” uyarısında bulundu. Mahmuz projesini uygun bulmayan Dipova, kıyı erozyonunu durdurmak için ‘kıyı besleme’ denilen denizin açıklarından kum çekilerek sahile pompalanması ve ‘ayrık dalgakıran’ yöntemlerini önerdi.