IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2015 17:21
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (AÜ) ELMALI MESLEK YÜKSEKOKULU (MYO)’UNDA ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ OKUTMANI OLARAK GÖREV YAPAN DERYA ÖGE SET, ÇANAKKALE ZAFER’İN 100.YILI DOLAYISIYLA ELMALI CEZAEVİNDE YAPILAN BİR KONFERANSTA KONUŞTU.
Akdeniz Üniversitesi Elmalı Meslek Yüksekokulu
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Okutmanı Derya Öge Set, Çanakkale Zafer’in 100.Yılı dolayısıyla Elmalı Cezaevi’nde mahkumlara Çanakkale Zaferi’ni anlattı.
Ordunun kaybettiği harpler nedeniyle yaşadığı moral eksikliğini Çanakkale Zaferi ile geri kazandığına değinen Okutman Derya Öge Set, mahkumlara savaşın seyrini değiştiren Nusret mayın gemisinin önemini aktardı. Geminin denize nasıl mayın döşediğini anlatan Set şöyle konuştu:
"Nusret mayın gemisi savaşın kaderini değiştirmiştir. Selanik gemisi tarafından güçlükle İstanbul’dan Çanakkale’ye getirilen mayınlar, Nusret mayın gemisinin güvertesine yüklenmiş, bu mütevazı tekne güçlükle elde edilebilen bu son 26 mayını, 11’inci hat olarak 100’er metre arayla 17-18 Mart 1915 gecesi, müttefik donanmasının manevra sahasına, Erenköy önlerinde sahile paralel olarak, büyük bir gizlilik içinde dökmüştür. Karşılıklı çatışmalar devam ederken Nusret gemisinin mayınları düşman gemilerine zarar vermeye başlayınca, müttefik donanması Boğaz dışına çekilmek zorunda kalmıştır” dedi.
"HASTA ADAM İMAJI SİLİNDİ"
Çanakkale Savaşı’nın ruhunu anlamak için Koca Seyit’in savaşçı ruhuyla 276 kilogramlık topu sırtlayıp düşman gemisini vurmasına bakıldığında görüleceğini kaydeden Set, Çanakkale Savaşı ile Türk ordusunun öz güveninin tazelendiğini kaydetti. Savaşın sonunda "Hasta Adam" imajının silindiğini de belirten Set, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çanakkale savaşlarına sonuçları yönünde bakıldığında Türk ulusu kazandığı moralle kendine ve orduya duyulan güvenini arttırmış ve 1919 da başlatılacak milli mücadelenin ilk kıvılcımları oluşturulmuştur. Büyük Önder Mustafa Kemal ulusunun gözünde üstün bir kumandan ve yetenekli bir asker olarak kendisini ilk kez Çanakkale’de kanıtlamıştır. Çanakkale Zaferi’nin Osmanlı Devleti üzerindeki etkisine gelince, bu zaferle Osmanlı Devleti “Hasta Adam” imajını silmiş ve Türk ordusu da Balkan Harbi yenilgisinin ezikliğini üzerinden atmıştır" dedi.
Konferans sonrasında Elmalı MYO müzik grubu tarafından Çanakkale türkülerinden oluşan kısa bir müzik dinletisi yapıldı ve mahkumlar tarafından hazırlanan resim sergisi gezildi.