Güncelleme Tarihi:
Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA) - ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde tarihi Likya Yolu'nun sorunlarını konuşmak ve turizmden daha fazla pay almasını sağlamak amacıyla yürüyüş düzenlendi.
Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KUTSO) öncülüğünde, Demre'de tarihi Likya Yolu'na dikkati çekmek, Likya Yolu'nun sorunlarını dile getirmek amacıyla yürüyüş düzenlendi. Demre'ye bağlı Kapaklı Mahallesi'nden başlayan Likya Yolu Yürüyüşü'ne, Antalya Milletvekili Atay Uslu, Demre Kaymakamı Murat Uz, Finike Kaymakamı Mesut Yakuta, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topcu, Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, Finike Belediye Başkanı Osman Kaan Sarıoğlu, KUTSO Başkanı Murat Günay, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.
GÖRÜŞ VE ÖNERİLER AÇIKLANDI
Gökkaya Koyu'na ardından Üçağız Mahallesi Alan Mevkii'ne kadar süren yaklaşık 9 kilometrelik yürüyüşün sonunda Üçağız Mahallesi'ne gelindi. Burada katılımcılarla Likya Yolu'nun sorunları ve turizme katkı konusunda toplantı yapıldı. Katılımcılar görüş ve önerilerini açıklarken, Likya Yolu'nda ortak bir rota belirlenmesi, taş ocaklarına izin verilmemesi, bölgedeki belediyelerin Likya Yolu için bütçe ayırması, yolun doğal yapısının korunması, bölge halkında farkındalık yaratılması ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Likya Yolu'na sahip çıkması konuları gündeme geldi.
'KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ VAR'
KUTSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, "23 kente başkentlik yapmış Likya Medeniyeti'nin şehirleri arasında ulaşımı sağlayan tarihi yolu, bugün Batı Antalya'nın en önemli markası haline geldi. Likya Yolu'nun en önemli sorunu, herkes iyi niyetle proje yapmak istiyor. Aramızda bir kopukluk var. Koordinasyon eksikliği var. Her belediye, her dernek bir proje hazırlıyor. Bu bölgede ekolojik turizmi geliştireceksek Likya Yolu'na sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.
'BAKANLIĞIN HİMAYESİNDE BİR YOL OLDU'
Antalya Milletvekili Atay Uslu da Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın Antalya'yı ziyaretinde Likya Yolu'ndan bahsettiklerini anlatırken, "Artık bu yol bakanlığın himayesinde bir yol oldu. Sayın bakanımız Berlin Fuarı'nda bu yoldan bahsetti. Mayıs ayında Likya Yolu'nda Masallar Yürüyüşü diye bir yürüyüş yapacağız dedi. Artık bu yolu Kültür ve Turizm Bakanlığı sahiplendi" diye konuştu.
'GÜNEŞ VE KUM TURİZMİ BİTTİ'
Dünyanın en değerli eserlerinden biri olan Likya Yolu'nu koruyup geleceğe taşımak gerektiğine işaret eden Atay Uslu, "Ben de inanıyorum güneş ve kum turizmi bitti. Onun yerine kültür turizmi var. Kültür turizmi yaşam biçimi haline geldi. Bu coğrafya buna dün ve bugün mekan olmuş. Burada 5 bine yakın bitki türü yaşıyor. Burası tarih yolu, kültür yolu, botanik yolu. Bununla ilgili yaklaşımları ortaya koyacağız" dedi.
FOTOĞRAFLI