LİKYA YOLU’NDA AĞAÇ İSYANI

Güncelleme Tarihi:

LİKYA YOLU’NDA  AĞAÇ İSYANI
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2020 09:12

Antik Likya Yolu üzerinde yer alan Antalya’nın Kemer ilçesindeki Beycik köyünde orman kesimi bölge sakinlerini ve çevrecileri harekete geçirdi. Köylülerin başvurusu üzerine çalışmalar durduruldu. Bölge sakinleri, uygulamadan vazgeçilmesini istiyor.

Haberin Devamı

ANTİK Likya Yolu üzerinde yer alan Antalya’nın Kemer ilçesindeki Beycik köyünde orman kesimi bölge sakinlerini ve çevrecileri harekete geçirdi. Orman İşletme Müdürlüğü’nün teleferikle çıkılan Tahtalı Dağı’nın eteğinde yer alan ve yeşilliğiyle cazibe merkezi olan Beycik’te seyreltme yerine düz kesim yaptığını belirten bölge sakinleri, Kemer Kaymakamlığı’na ve Antalya Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne dilekçeyle başvurdu. Köylülerin başvurusu üzerine çalışmalar durduruldu. Fakat kesim işleminin geçici bir süreliğine durdurulduğunu söyleyen bölge sakinleri, uygulamadan tamamen vazgeçilmesini istedi.

ARKEOLOJİK YAĞMA
Orman kesimi devam ederse dünyanın en güzel yürüyüş rotalarından olan Likya Yolu’nun cazip olmaktan çıkacağını, turizmin baltalanacağını ve arkeolojik yağmanın kolaylaşacağını savunan bölge halkı, yetişmiş ağaçlar kesildikten sonra yerine dikilecek fidanlar büyüyünceye kadar bölgede oluşacak erozyon riskine de dikkati çekti. Bölgedeki dere yataklarının yer değiştireceğini ve ekolojik dengenin bozulacağını yazdıkları dilekçede belirten Beycikliler, orman içi yaban hayatının zarar göreceğini, floranın, bitki örtüsünün önemli ölçüde etkileneceğini dile getirdi. Beycik’in ormanları nedeniyle cazip olduğunu ve bu cazibenin ortadan kalkacağını savunan köylüler, ormanın kesildiği boyuta gelmesi için en az 50 yıl geçmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

KAYMAKAM DEVREYE GİRDİ
Kesim yapılan alandan 3 derenin geçtiğini ve yataklarının sık sık değiştiğini söyleyen Beycik Muhtarı Arif Namdar, “Bölgenin erozyon riski taşıyan kısımları var. Kesimin başladığını öğrendiğimizde söz konusu alanda bir kepçe çalışmış, ama ağaçlara henüz zarar verilmemişti. Bölgede düz kesim yapılması çok fazla ağacın kaybı anlamına geliyor. Kesimi önlemek için önce Kemer Kaymakamı Murtaza Dayanç’ı aradık. Yerinde bir inceleme yapıldı. Kaymakam bey, Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici ve Kemer Orman İşletme Şefi Cengiz Okudan ile görüştü. Bu görüşmelerden sonra kesim faaliyeti geçici olarak durdu. Yeniden bir değerlendirme yapacaklarını söylediler. Orman Bölge Müdürü bize cuma günü konuyu yüz yüze görüşüp değerlendirmek için randevu verdi” dedi.

Haberin Devamı

LİKYA YOLU’NDA  AĞAÇ İSYANI

KESİM TÜMDEN DURDURULSUN
Orman Bölge Müdürlüğü ve İşletme Müdürlüğü’nün birkaç senede bir büyümüş ağaçları keserek müteahhide sattıklarını belirten Namdar, “Bu güzergâh üzerinde daha önce iki büyük bölgede ağaçlar kesilmişti. Biz bölge sakinleri olarak seyreltmeye karşı değiliz, ama düz kesime karşıyız. Tahtalı’nın eteklerinde yamaçta bulunan köyümüzde orman köylüleri yaşıyor. Biz bölge sakinleri olarak bunu istemiyoruz. Bu bölgede ağaçların kesilmemesini istiyoruz. Burası özel bir bölge olması nedeniyle endişelerimiz var” diye konuştu.

BİNLERCE TURİST GEÇİYOR
Muhtar Namdar şunları söyledi: “Bölge çakıl taşlarıyla kaplı olduğu için çimlenme bakımından çok büyük sıkıntı var. O nedenle küçük ağaçlar tutunsa bile kuruyabiliyor. Ayrıca ağaçların kesilmek istendiği alan, yıl içinde binlerce turistin geçtiği tarihi Likya Yolu üzerinde. Bölge için çok önemli olan bu geçidin çorak hale gelmesini kimse istemez. Bu durumu Kaymakam beye anlattık. Ağaçlar kesilmeden bu konuyu çözüme ulaştırmayı umuyoruz.”

Haberin Devamı

LİKYA SEMENDERİ
RİSK ALTINDA
Beydağları Milli Parkı’nın sınırında yer alan Beycik ormanlarında 25 adedi endemik olan 865 bitki türü barınıyor. Bölgede ayrıca yaban keçisi, şah kartal, vaşak, kurt gibi azalan türler bulunuyor. Beycik ormanları sadece Beydağlarında yaşayan ve nesli tükenme tehlikesi altındaki Likya semenderinin barındığı ender alanlardan biri.


YÜRÜYÜŞ ROTASI YARA ALIR

Beycik Sakinleri’ adlı grubun sözcüsü Zeynep Demirsu, bölgenin önemini şöyle anlattı: “Turizm faaliyetlerinin yapıldığı bu bölge, Likya Yolu’nun alternatif etabı. Likya Yolu’nun eski güzergâhında daha önce ağaçlar kesildiği için yürüyüşçüler, yaz aylarında ağaçsız yoldan sıcağın altında Tahtalı Dağı’na ilerleyemiyorlar. Bu nedenle tatilcileri bu alternatif etaptan geçiriyoruz. Şimdi burada da kesim olur, rota çorak bir hale gelirse tarihi Likya Yolu’nun Tahtalı Dağı’yla bağlantısı kopacak. Yolun efsanevi Olimpos rotası yara almış olacak. Bölgede düz kesim yapılacağını öğrendiğimiz andan itibaren yetkililerle görüşüp böyle bir uygulamanın erozyon, sel, heyelan gibi riskleri beraberinde getireceğini anlattık. Yaptığımız görüşmelerde olumlu yanıt aldık. Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici bize bölge inceleme yapacaklarını ve düz kesim çalışmasını yeniden değerlendireceklerini söyledi. Alınan ağaç kesimini durdurma kararının kalıcı olmasını temenni ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!