Libyalı kadının Türkiye'ye "sağlık" yolculuğu

Güncelleme Tarihi:

Libyalı kadının Türkiyeye sağlık yolculuğu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2014 11:10

- Safra kesesi ameliyatı için gittiği Tunus'ta böbrek yetmezliği olduğunu öğrenen Libyalı Roja Hablous, uçak mühendisi eşinin araştırmasının ardından Türkiye'ye geldi - Libyalı kadın, Antalya'da ablasının böbreği nakledilerek sağlığına kavuşturuldu - Hablous'un eşi Mahmoud Almahdi: - "Almanya'da da nakil olabilirdik ama Osmanlı'dan gelen kardeşliğimiz nedeniyle Türkiye'yi tercih ettik. Türkiye'de çok iyi karşılandık ve ameliyat başarılı geçti. Çok mutluyuz" - Prof. Dr. Demirbaş: - "Singapur'dan Güney Afrika'ya kadar hastalar organ nakli için Türkiye'yi tercih ediyor"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇİN - Safra kesesi ameliyatı için gittiği Tunus'ta, böbrek yetmezliği ve kalbinde delik olduğunu öğrenen Libyalı Roja Hablous, uçak mühendisi eşinin araştırmasının ardından geldiği Türkiye'de ablasından alınan böbreğin nakledilmesiyle sağlığına kavuştu.

Libya'nın El Aziziye kentinde yaşayan evli ve dört çocuk annesi Roja Hablous (42), safra kesesinden ameliyat olmak için yaklaşık bir yıl önce Tunus'a gitti. Burada ameliyat için hazırlıklar yapılırken Hablous'un kalbinde delik ve böbrek yetmezliği bulunduğu tespit edildi. Burada safra kesesi ve kalp ameliyatı olan Hablous, taburcu edildikten sonra diyalize girmeye başladı. Bu sırada Hablous'un yakınları böbreğini vermek için gönüllü oldu. Hablous'un uçak mühendisi eşi Mahmoud Almahdi, böbrek nakli ameliyatı için çeşitli ülkelerde araştırma yapmaya başladı. Almahdi, organ nakli ameliyatlarının en başarılı şekilde Almanya ve Türkiye'de yapıldığını belirledi. Almahdi, kendi kültürlerine yakın olması nedeniyle ameliyat için Türkiye'yi tercih etti. Aile, nakil için Antalya'ya geldi.

Haberin Devamı

Medical Park Antalya Hastanesinde yapılan tetkiklerin ardından abla Araf Hablous'un (46) böbreğinin kardeşine uyumlu olduğu belirlendi. Hastanenin Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş tarafından gerçekleştirilen ameliyatla abladan alınan böbrek kardeşine başarıyla nakledildi. Naklin ardından Hablous, sağlığına kavuştu.

- "Türk doktorlara minnettarım"

Roja Hablous, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi. Türkiye'de hep güler yüzlü insanlarla karşılaştıklarını ifade eden Hablous, "Türkiye'de nakil olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Türk doktorlara minnettarım. Ablama da bana böbreğini verdiği için çok teşekkür ederim" dedi.

Kardeşine böbreğini hiç tereddüt etmeden verdiğini anlatan Araf Hablous ise, "Ablamın yaşaması benim için her şeyden önemli. Ameliyatımız çok başarılı geçti. Çok mutluyum. Antalya gibi muhteşem bir kentte bulunmak da çok güzel" ifadelerini kullandı.

- "Türkiye'de mutluyuz"

Haberin Devamı

Roja Hablous'un eşi Mahmoud Almahdi ise, şöyle konuştu:

"Türkiye'de daha önce ameliyat olan arkadaşlarım vardı. Onlardan bilgi aldım. İnternetten Antalya'yı araştırdım. Almanya'da da nakil olabilirdik ama Osmanlı'dan gelen kardeşliğimiz nedeniyle Türkiye'yi tercih ettik. Türkiye'de çok iyi karşılandık ve ameliyat başarılı geçti. Çok mutluyuz. Türkiye'yi çok seviyorum. İki ülkenin kültürleri birbirine çok benziyor. Burada yabancılık çekmiyoruz."

- Singapur'dan Güney Afrika'ya kadar nakil olmak için Antalya'ya geldiler

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Alper Demirbaş ise dünyanın 21 ülkesinden hastalara böbrek nakli yaptıklarını söyledi. En fazla Kırgız, Alman, Libyalı ve Hollandalı hastaların geldiğini anlatan Demirbaş, "Singapur'dan Güney Afrika'ya kadar hastalar nakil olmak için Türkiye'yi tercih ediyor. Nakiller, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun olarak yapılıyor. Antalya artık Türkiye'de değil dünyada organ nakli için merkez haline geldi" dedi.

Haberin Devamı

- Diyalizdeki hastaların yüzde 59'u 5 yıl içinde hayatını kaybediyor

Önceliklerinin Türk vatandaşlara nakil yapmak olduğuna dikkati çeken Demirbaş, şunları kaydetti:

"Türkiye'de son 4 yılda organ nakli sayılarında artış gözlemleyemiyoruz. Bu yıl itibariyle yüzde 10 civarında düşüş mevcut. Buna bağlı olarak diyaliz hastalarında artış var. Bugün diyalize giren her 100 hastanın 59'unu 5 yıl sonra kaybediyoruz. 10 yılın ardından ise bu hastaların nakil olmazsa sadece 5'i hayatta kalıyor. Ancak bugün nakil olan hastaların yüzde 80'i 10 yılın ardından da hayatlarını sürdürüyor. Böbrek nakli sadece diyalizden kurtarmıyor insanların hayatını da kurtarıyor"

Haberin Devamı

Türkiye'de "Nakil olursan ölürsün. Diyalizle nakil olmak arasında fark yok" gibi yanlış söylemler ve bilgilendirmeler olduğunu anlatan Demirbaş, "Organını bağışlayan insanlar için de 'sakat kalırsın' gibi yanlış bilgilendirmeler yapılıyor. Bir insanda herhangi bir hastalığa yakalanma riski iki böbrekle yaşarken ne kadarsa tek böbrekle yaşarken de o kadardır. Geçen yıl 8 bin 500 kişiyi böbrek yetmezliği nedeniyle kaybettik. Saat başı bir insanımız ölüyor. Nakil ile bu insanların önemli bir kısmını yaşatabilirdik. Diyalizdeki ölümler artık bir kıyım haline geldi" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!