Kuruyan Düden ve Kurşunlu şelaleleri TBMM gündeminde

Güncelleme Tarihi:

Kuruyan Düden ve Kurşunlu şelaleleri TBMM gündeminde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2017 17:57

Kuruyan Düden ve Kurşunlu şelaleleri TBMM gündeminde

Haberin Devamı

 

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Antalya'da kaçak sondajlar, HES ve tarımsal sulama gibi nedenlerle kuruyan dünyaca ünlü doğa harikaları Kurşunlu ve Düden şelaleleriyle ilgili Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Erdoğlu'un yanıtlaması için soru önergesi verdi.
TBMM'ye sunulan ve 13 sorudan oluşan önergede, şelalelerin sularının sulama amacıyla tarım arazilerine yönlendirilmesi ve yapılan HES'ler nedeniyle suların azaldığı iddiaları yer aldı. Önceki yıllarda Kurşunlu Şelalesi üzerinde yapılan incelemelerde şelaleyi besleyen su kaynakları üzerinde kurulmuş 3 bine yakın kaçak sondajın yaz aylarında tarım arazilerinin sulanması amacıyla kullanıldığının ve şelale suyunun azalmasına sebebiyet verdiğinin belirtildiği önergede, kaçak sondajların akıbeti ve bunun için alınan önlemlerle ilgili bilgi istendi.
5 YILLIK DEĞİŞİM
Yetkililerce yağış miktarının azlığı ile tarım arazilerinin sulanmasındaki su ihtiyacının Düden ve Kurşunlu şelalelerindeki kuruluğa sebep olduğunun açıklandığının hatırlatıldığı soru önergesinde, bölgeye düşen yağış miktarındaki 5 yıllık değişim ile şelale sularının tarım arazilerinin sulanması için kullanılması sebebiyle yaşanan su kaybı konusundaki eylem planının Bakan tarafından yanıtlanması istendi.
HES'LERE DİKKAT ÇEKTİ
Şelaleler ve şelaleleri besleyen sular üzerinde kurulan HES'lere de dikkat çekilen önergede ayrıca HES'ler için verilen izinler, bölgedeki yetkili kurum ve kuruluşların HES'lere onay sürecindeki görüşleri ve HES'ler için ayrılan su miktarlarının da bildirilmesi istendi.
Sulama konusunda son dönemdeki kuraklık ve yağış azlığı sebebiyle hükümetin ve DSİ'nin aldığı ya da almayı planladığı önlemler ile kesilen sular sebebiyle çevreye ve doğal yaşama verilen zararların da yer aldığı önergede, sulama ve HES'lere aktarılan suyun bilimsel ve modern çözümlerle giderilmesi konusunda yapılan çalışmalar hakkında da bilgi istendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!