Kumluca'ya ısı pompası kuruldu

Güncelleme Tarihi:

Kumlucaya ısı pompası kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2016 11:11

Kumluca'ya ısı pompası kuruldu

Haberin Devamı

 

KUMLUCA, (DHA) - ANTALYA Kamu Hastaneleri Birliği (AKHB) Genel Sekreterliği'ne bağlı Kumluca Devlet Hastanesi, ısı pompası kurulumu yapılan ilk sağlık tesisi oldu.
AKHB Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, Sağlık Bakanlığı'nın desteği ve Sağlıkta Dönüşüm projesinin getirileriyle enerji verimliliği kapsamında son 1.5 yılda büyük atılımlar yaptıklarını söyledi. Hastaneleri fuel oil ve benzeri pahalı yakıtlardan kurtararak daha ekonomik ve çevreci olan doğalgaza çevirdiklerini anlatan Necat Yılmaz, "Böylece yılda 1 milyon TL'yi aşan tasarruf elde ettik. Bu ay içerisinde Kumluca Devlet Hastanesi'nde ısı pompasını devreye sokarak hem ekonomik şekilde sıcak su elde etmeye başladık hem de çevreye karşı duyarlılığımızı bir kez daha göstermiş olduk" dedi.
Banyo, lavabo, çamaşırhane ve mutfak gibi alanların sıcak su ihtiyacının günısı sistemi ve entegre çalışan ısı pompası ile karşılanmasıyla bu amaçla kullanılan doğalgazın büyük oranda azalacağını belirten Necat Yılmaz, ısı pompalarının aynı miktardaki sıcak suyu yarı fiyatına ısıtmasıyla hem tasarruf yaptığını, hem de petrol ve gaz gibi tükenebilir fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılarak çevreye olan zararın minimize edildiğini açıkladı. Yılmaz, ısı pompalarının montaj yeri için çok büyük alanlara ihtiyaç duyulmaması dolayısıyla diğer sağlık tesislerinde de ısı pompasının yaygınlaştırılabileceğini vurguladı.
ISI POMPASI NEDİR?
Isı pompaları, elektrikli ısıtıcı kullanmadan, doğada var olan enerjiyi katlayarak işleyen ve istenilen noktalara transfer eden cihazlardır. 1 kilovat elektrik enerjisini, 4 kilovatta denk gelen ısı enerjisine dönüştürebilirler. Bacaları ve yanma hazneleri yoktur. Suyu ısıtırken atmosferi soğuturlar ve böylece küresel ısınmaya ve kirliliğe neden olmazlar. Isı pompalarına bir çeşit vakum makinesi de denilebilir. Sıvı akışkanların kaynama sıcaklıkları, yüksekliğe bağlı olarak değişir. Su, deniz seviyesinde 100 santigratta kaynarken, 4 bin metre yükseklikte 65 santigratta kaynayabilir. Isı pompaları da kapalı çevrimlerinde periyodik olarak düşük basınç yaratır ve düşük basınçlı gaz, atmosferden fan sayesinde aldığı havayla çok az atmosfer sıcaklıklarında bile kaynatılır ve eşanjör yardımıyla kapalı çevrim suyuna transfer edilir. Kapalı çevrim suyuyla da sıcak su elde edilir. Böylece kullandığı enerjinin yüzde 75'ini havadan alıp sadece yüzde 25'ini elektrik olarak kullanır ve ısıyı taşıma işlemi yaptığı için elektrikle ısıtma yapan sistemlere göre 4'te 3 oranında yüksek tasarruf sağlar.

FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!