Kumluca'da virüs hastalıkları semineri

Güncelleme Tarihi:

Kumlucada virüs hastalıkları semineri
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2017 09:42

 Kumluca'da virüs hastalıkları semineri

Haberin Devamı

 

Ramazan SARIKAYALI/KUMLUCA, (DHA) - ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde sebze ve meyve üreticisine yönelik virüs hastalıklarla ilgili seminer düzelendi.

Kumluca Ziraat Odası tarafından son dönemde üreticiyi zor duruma sokan virüs hastalıklarla ilgili seminer düzenlendi. Kumluca Belediyesi Konferans Salonu'nda geçekleştirilen semineri Kaymakam Polat Kara, Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan ve çok sayıda üretici dinledi. Seminerde Akdeniz Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü'nden Yard. Doç. Dr. Hakan Fidan konuşma yaptı.

Hakan Fidan, bu güne kadar virüs çeşitlerinin herhangi bir kimyasal önleyicisi yani ilacının bulunamadığını belirterek, "Kim size 'ilacı var' diyorsa yanıltıyordur. Kullanılan ürünler ancak bitkiyi daha dirençli yani güçlü gibi gösterir. Virüs hastalıkları giderek yayılıyor. Virüsün yayılmasında tek sorumlu biz üreticilerdir. Seranızın içinde bir tane bile virüslü fidan varsa onu hiç beklemeden söküp atın. Bu bir, beş olursa seranızın tümü bu hastalığa yakalanma adayıdır. Söktüğünüz virüslü fidanı seranızın başucuna, yol kenarına, bahçe çitini dışına atmanız sizi bu virüsten korumaz. O bitkiye konan böcekler, ya sizin seranıza ya da komşunun serasına geri dönecektir. Çevreyi koruma da sınıfta kalıyoruz. Söktüğünüz fidanı kireçlemek kaydıyla toprağa gömmelisiniz" dedi.

Virüslerin ya tohumlar ya da böcekler sayesinde taşındığına vurgu yapan Fidan, "Artık incir, zeytin, ceviz, portakal gibi meyvelerde bile virüs hastalıkları görülebiliyor. Kış mevsiminde 'sebze yemeyin' deniyor. Ocak ayında yediğiniz domatesten yaz mevsimi gibi tat almayı kimse beklememelidir. Ancak bundan sonra yaz mevsiminde de domates bulmak zorlaşacak. Virüs tarım ürünlerinin tümünü tehdit ediyor. Özellikle açık alandaki ürünleri tehdit ediyor. Bu virüs sadece Antalya'yı değil, Çanakkale'yi, Batı Karadeniz'i, Tokat'ı, Samsun'a da etkileyecek. Türk çiftçisi olarak birçok hastalığı, böceği yendik ama özellikle böceklerle taşınan virüsü yenmekte zorlanıyoruz. Önce virüslü atıkları çevreye atmamalıyız. Bakın İspanya'da virüs dağılım oranı yüzde 10'dur. Ama ülkemizde yüzde 70'dir. Bu yüzden dikkatli olmalıyız" diye konuştu.

Seminerin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İsa Akşit ve Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan tarafından Kaymakam Polat Kara ve konuşmacı Yard. Doç. Dr. Hakan Fidan'a plaket verildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!