Kum uğruna yuva bozuyorlar

Güncelleme Tarihi:

Kum uğruna yuva bozuyorlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2019 10:05

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Deniz Kaplumbağaları Bilim Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta carettalara ait yuvaların kum hırsızları tarafından yok edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

PROF. DR. YAKUP KASKA: “CARETTA KORUMASI BÜTÇEYE TAKILIYOR”
NESLİ tükenme tehlikesi altındaki caretta caretta kaplumbağalarının Türkiye’deki yuvalama alanı olarak belirlenen 22 kumsalda yürütülen koruma çalışmaları hakkında bilgi veren Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) Deniz Kaplumbağaları Bilim Komisyonu Üyesi, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, bütçe yetersizliği nedeniyle yuvalama alanı olarak belirlenen 22 noktadan yalnızca 12’sinde uzman görevlendirilebildiğini söyledi.
KİMİN NE YAPTIĞI BELLİ DEĞİL
Bu eksikliğin bir ön önce giderilmesi gerektiğinin altını çizen Kaska, “22 kumsaldan 12’sinde bilim adamlarının danışmanlığında koruma çalışması yürütülüyor. Yani koordinatları belirlenen 10 nokta boşta. Boşta derken kimin ne yaptığı tam belli değil. Bazen yerel dernek ve gönüllüler bölgede koruma faaliyetine katılıyor” diye konuştu.
KORUMA KONUSUNDA ZAAFİYET VAR
Kamu kurumlarına koruma faaliyetleri konusunda büyük görev düştüğünü hatırlatan Kaska, “Devlete bu konuda büyük iş düşüyor. 22 kumsal varsa biz bunun tamamında en azından 2 görevli bulundurmalıyız. Bu görevliler resmi bir koruma ve izleme çalışması yapmalı. Biz de bu ekiplere akademik destek vermeliyiz. Biyolojik zenginliğimizi önemsediğimizi söylüyoruz ama biyolojik zenginliğin gözbebeği olan deniz kaplumbağaların korunması konusunda bile zaaf gösteriyoruz” dedi.
BÜTÇE NASIL KARŞILANACAK?
Caretta carettaların yuvalama alanlarına çok büyük hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Kaska, aynı zamanda Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürlüğü görevini yürüttüğünü hatırlatarak şöyle devam etti: “22 noktanın 12’sinde uzmanlarımız var. Neden? Çünkü bu işler bütçe ile alakalı. Sahilde 4 ay görevlendireceğiniz 4-5 kişilik ekibin maliyeti yaklaşık 60 bin TL. Asıl mesele bu bütçenin nasıl karşılanacağı.”
YUVA ALANINDAN KUM ÇALIYORLAR
Antalya Belek Boğazkent sahilindeki yuvalama alanlarının tahrip edilmesi konusuna da değinen Kaska, “Devletimiz sorumluları elbette bulacaktır. Bir daha böyle bir şey yaşanmaması için yuvalama alanlarına araç girişi beton bariyerlerle mutlaka engellenmeli. Aksi halde daha vahim sonuçlarla karşılaşabiliriz. Biz daha önce yuvalama alanlarına gece traktör ve kepçe ile girip kum çalanları bile tespit ettik. O yüzden bu bölgeler sürekli kontrol altında tutulmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!